Att bli kallad ett enfrågeparti brukar få allehanda ”partister” frän partier med en dominerande fråga att gå i taket. De blir förolämpade.
– Enfrågeparti, vi, aldrig i livet, så är det inte, vi har ett brett partiprogram, brukar det heta.
Så kan det förvisso vara. Men allt handlar om definition och bygger ett parti ett helt partiprogram på en enda fråga är det i varje fall i mina ögon ett enfrågeparti.
Många kloka huvuden har slagits ihop för att försöka bena ut frågan om enfrågepartierna påverkar politiken – och om ja i vilken utsträckning. Naturligtvis är politiskt inflytande avhängigt valresultatet, därtill brukar enfrågepartierna ofta marginaliseras av övriga partier, men rent generellt kan man fråga sig om EU-kritiska Junilistan (som ett exempel) lyckades förändra någonting innan man åkte ur parlamentet eller om sjukvården blivit bättre av sjukvårdspartierna.
När du läser dessa rader vet vi om Skellefteå har fått ett nytt parti, ”Barnens parti”, som, just det, ska ta barnens parti utifrån FN:s barnkonvention. Beslut i frågan tas vid ett möte på onsdagskvällen.
Om jag hade varit politiker i allmänhet och socialdemokratisk politiker i synnerhet (de har ju egen majoritet i Skellefteå) hade jag varit oroad. Oroad utifrån aspekten att bara planerna på att starta ett, förlåt, enfrågeparti berättar någonting väldigt viktigt om, i detta fall, x antal personers syn på hur Socialdemokraterna sköter sig när det gäller kommunens minsta invånare, de som ännu inte har någon rösträtt. Betyg: underkänt.
Och har x antal personer blivit så många att det finns konkreta planer på att starta ett nytt parti, kan ju den gruppen inte vara alltför liten. Men om den är tillräckligt stor och om engagemanget är stort nog återstår att se.
Det är alltid bra om rådande maktstrukturer (av vilken politisk färg de än må vara) utmanas, speciellt i en kommun som Skellefteå där makten så länge suttit hos ett och samma parti. Planerna på att bilda ett parti vars målsättning är att mer pengar ska avsättas till skolan är, precis på samma sätt som folkomröstningen om centrumbron, ett sätt att säga ifrån: vi är inte nöjda med den politik som förs.