För 13:e året i rad genomförs Berättarfestivalen i Skellefteå, men det blir allra första gången med Sara kulturhus som ett slags centrum för festivalveckans alla evenemang.
– När vi för cirka 15 år sedan började arbeta med att realisera visionen om en berättarfestival i Skellefteå så hade vi också en målbild om ett slags ”berättarnas hus”. Nu har ju den drömmen på sätt och vis slagit in och det är vi jätteglada över, säger Robert Herrala.
Årets upplaga av festivalen blir också rekordstor med omkring 160 arrangemang för både barn och vuxna.
– Det kommer att bli mycket mer storslaget i år eftersom kulturhuset är bland det största som hänt kulturen i Skellefteå, det ger oss otroliga förutsättningar, menar Herrala.
Exempel på evenemang som kommer att ske i kulturhuset är bland annat pjäsen ”Mammorna” efter Alexandra Pascalidous bok.
– Fyra skådespelare förmedlar röster från mammor som förlorat sina barn i skjutningar och de som kämpar för att inte göra det, säger Monica Lindgren som är producent för festivalen.
Hon menar också att man satsat mycket på just kvinnors berättelser i år.
– Alla möjliga kvinnors liv ska berättas om: unga, gamla, yrkeskvinnor, mammor och så vidare. Vi får även ett återbesök av Stina Wollter som kommer att ha en konsert på den stora scenen, och jag tror att många missade chansen att se henne förra året på grund av restriktionerna, säger hon.
Men inte bara kvinnornas plats har utökats under festivalen, det har också utbudet för barn och unga.
– Vi har länge velat satsa lite extra på det, så i år har vi äntligen kunnat göra det. Det känns verkligen jätteviktigt eftersom vi vill att nya berättelser ska få komma fram, säger hon.
Men det är även fulla program som kommer rulla utanför stadsgränsen. På hela 15 orter förutom centrala Skellefteå kan man uppleva Berättarfestivalen i år. Ann-Sofi Burström är en av eldsjälarna i Jörn.
– Vi började med projektet ”Lyssna på oss!”, som bland annat utmynnade i ”Ursinnig festival”. Den kunde inte genomföras på grund av pandemin så nu satsar vi på Berättarfestivalen, säger hon.
Den drivande organisatoriska kraften som står bakom Jörns evenemang under festivalen är JESS – Jörns Evenemang och Samhällsservice.
– Vi har gjort en storsatsning och det innebär att vi kommer ha cirka 20 programpunkter under veckan med bland annat sagoberättande, utställningar, barnteatrar och det unika ”poesi & broderi”, säger hon.
Hon menar att själva budskapet som de i Jörn vill sända ut är att alla ska känna sig välkomna att prova på.
– Vi tror verkligen att alla kan – bara man vågar, säger hon.
Artister som kommer att uppträda under festivalen är bland annat Ben Carbine & The 18 Wheelers, Iris Viljanen och Frida Selander. Men också Simon Issát Marainen.
– Han är helt otrolig med sin jojk, säger Monica Lindgren.
Ragnhild A. Mørch uppträder också med sin föreställning ”Til Bunns” (Till Botten) som är en gripande berättelse om personliga öden i krigets skugga. Man storsatsar även på samtalen i år: musikersamtal, berättarsamtal, författarsamtal och så vidare.
– Samtalen är alltid viktiga, men framförallt nu efter pandemin tror jag att de är extra viktiga, säger Monica.
Det fullspäckade programmet startar måndagen den 18 oktober och pågår fram till den 24 oktober.