Recension: Hur läskig är "Tillbaka innan midnatt"?

Vad är på riktigt och vad är inbillning? Vem är det som utgör det faktiska hotet? "Tillbaka innan midnatt" bjuder på ren gåshudsframkallande skräck – men också mysterium, familjerelationer och reflektioner kring det mänskliga psyket.

Julia Jonsson i rollen som Jill.

Julia Jonsson i rollen som Jill.

Foto: Patrick Degerman

Kultur och Nöje2019-09-20 12:30
undefined
Lina Hognert, Adam Stanišić Stålhammar och Sonja Lindblom sprider kalla kårar i "Tillbaka innan midnatt".

Golvet i det lilla huset knarrar, färgskalan är dammigt blått och lamporna blinkar försiktigt. Utanför finns skog, några utspridda gårdar, en slingrande grusväg och ett gammalt stenbrott.

Fonden är klassisk. Det är själva urtypen av en skräckhistoria, en ödslig stuga, ett ensamt par, tallar som reser sig utanför fönstren och skvallrar om alla hemligheter som gömmer sig bakom grenarna. Du förstår direkt – den där semestern som det unga paret Jill och Erik (Julia Jonsson och Adam Stanišić Stålhammar) suktar efter, den kommer inte att bli särskilt rofylld eller helande.

Premiär på torsdag: ”Det är en skräck- och thrillerföreställning”

Jill har precis skrivits ut från sjukhuset, efter att hon varit inlagd på en psykiatrisk avdelning. Hennes man Erik vill ge henne en överraskning, en distans till stadsstressen och en möjlighet för dem att rädda ett tynande äktenskap. En semester i ett hus på landet, visar det sig. Men – precis som förutspått – dröjer det inte länge innan oförklarliga händelser genomsyrar den krispiga skogsluften. Eriks syster kommer på oväntat besök, och vad är egentligen den whiskyälskande hyresvärden Gretas bakgrund?

"Tillbaka innan midnatt" är Västerbottensteaterns stora höstsatsning, som de gör tillsammans med Profilteatern från Umeå. I en tid där teaterkonsten i mångt och mycket fokuserat på det redan bekanta, det vi alla har en relation till, som till exempel "Bröderna Lejonhjärta" och "HasseåTage", är det uppfriskande att ensemblen väljer att ta sig an en berättelse som inte nått svenska scener tidigare, en berättelse som faktiskt kan överraska oss, vidga vyerna och såklart – skapa gåshud.

undefined
Julia Jonsson i rollen som Jill.

I ett samtal med regissören Jan Karlsson förklarade han att "Tillbaka innan midnatt" går att göra betydligt mer grovkornig och humoristisk, men att de ville fokusera på skräcken och svärtan. Det är ett klokt val. Där finns en nödvändig dos komik - som i Sonja Lindbloms omsorgsfulla porträtt av rediga Greta – men framförallt handlar det om att bygga en stämning. Precis som huvudpersonen Jill undrar vi i publiken: vad händer på riktigt, och vad händer i Jills huvud? Vi måste vara närvarande, hänga med i svängarna men också bara njuta av imponerande ljussättning och nyskriven skräckmusik (signerat Jonas och Marcus Holmberg) som effektivt skvallrar om när något hemskt ska ske.

Rysningar på scenen – Västerbottensteatern vill skrämma publiken i "Tillbaka innan midnatt"

"Tillbaka till midnatt" bjuder på rena, blodiga skräckscener som får bänkrader att hoppa till men det läskigaste är nog ändå Jill och Eriks dynamik. Där hon sakta men säkert blir övertygad om att hon är galen, och att hennes sinnen inte är tillförlitliga. Och där handlar det om nyanser, om att inte ge publiken för mycket, vi ska ana mörkret som ligger och skälver, vi ska vilja veta mer.

Profilteatern har erfarenhet, med uppsättningar som "En kvinna i svart", och det märks. Det är rysligt, spännande och snyggt att följa med på Erik och Jills blodiga semester.

Fakta

"Tillbaka innan midnatt"

Manus: Peter Colley

Bearbetning och regi: Jan Karlsson

Scenografi och kostym: Ulla Karlsson

Medverkande: Lina Hognert, Julia Jonsson, Sonja Lindblom och Adam Stanišić Stålhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!