Man kan verkligen undra vart alla vi fartrusiga har tagit vägen i en hast. Alla vi som tycker att det inte finns någonting som är så naturligt som att resa vart vi vill, när vi vill, hur vi vill och så ofta vi vill. För det är ju så himla billigt att flyga.
- Fast sådär har vi ju bara haft det ett tjugotal år eller så, påpekar Björn vars senaste bok heter just ”Fartrusiga”, med underrubriken ”Om en gränslöst massmobil tid och vår fossilfria morgondag”.
Fem år tog det att åstadkomma denna bok som handlar om resandets på samma gång snigelaktigt långsamma och hisnande snabba historia. Från mannen som sprang världens första maratonlopp till dagens rymdfärder. Däremellan ryms en fascinerande berättelse som vindlar sig fram längs vandringsstigar och kanaler, via den första ångbåten, den första järnvägen, den första luftballongen, fram till dagens massflyg.
Ju enklare det har blivit för oss att ta oss fram, desto mindre har jorden blivit. När människan började använda fossil energi i form av stenkol och olja, då började världen krympa allt snabbare. Folk (de som hade råd att betala för biljetten) började röra sig snabbare och snabbare. Och för bara några veckor sedan, just när de första exemplaren av Fartrusiga hade skickats iväg från tryckeriet i Litauen, då var klotet mindre än någonsin. Men strax därpå, utan att varken Björn eller vi andra blev det minsta förvarnade om saken, började den hastigt att växa igen. Avlägsna platser har återigen blivit svåra, kanske omöjliga, att nå.
Om bokens två första delar handlar om tider som varit, så handlar den sista delen om vad som kan komma att ske om bara några få år, när den fossila energin nu ska fasas ut ur transportsystemet.
"El, bioenergi och metaller kommer inte att räcka till om vi fortsätter att resa och konsumera så som vi gör idag."
Det är i det här perspektivet som virusets effekter blir så intressanta att betrakta. För tack vare det (eller kanske snarare på grund av det) får vi just nu känna på de konsekvenser som Björn Forsberg diskuterar i sin bok. Vad som händer den dag då världen blivit fossilfri på riktigt.
- Politikerna vill få oss att tro att fossil energi enkelt kan ersättas av något annat så att vi kan fortsätta att resa lika mycket som vi är vana vid.
Men de slutsatser som Björn dragit av sin forskning, de pekar i en helt annan riktning.
- El, bioenergi och metaller kommer inte att räcka till om vi fortsätter att resa och konsumera så som vi gör idag. Men det betyder inte att vi måste få det så värst mycket sämre. Jag menar att flyget saknar framtid, men järnvägen ger oss hopp. Så mycket sämre var det nog inte på 1980-talet när många svenskar ännu föredrog tågluffande semestrar före reguljärflyg.
Fartrusiga
Författare: Björn Forsberg.
Antal sidor: 540.
Förlag: Ord & Visor.
Av samme författare: Tillväxtens sista dagar (2007). Omställningens tid (2012).