Nytänk på klassisk musikfestival i Järna

Årets upplaga av musikfestivalen i Ytterjärna är trots sitt tema "Du sköna nya värld" allt annat än dystopisk.
–När världen förändras så står man ofta maktlös som individ, men man kan påverka hur man reagerar, säger Peter Friis Johansson, en av festivalens konstnärliga ledare.

Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi är konstnärliga ledare för Järna Festival Academy. Pressbild.

Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi är konstnärliga ledare för Järna Festival Academy. Pressbild.

Foto: Erik Olsson

Kultur och Nöje2020-07-20 16:25

Den 17 juli inleddes den fjärde upplagan av Järna Festival Academy, där artister inom den klassiska musikvärlden som Anne Sofie von Otter och Martin Fröst under en vecka spelar i kulturhuset i Ytterjärna utanför Södertälje. Konserterna varvas med samtal kring hur människan förhåller sig till en tid där mycket förändras.

Och enligt Peter Friis Johansson, som tillsammans Jakob Koranyi är festivalens konstnärliga ledare, har man alltid blickat framåt.

– Vi har alltid försökt att hitta sätt att utvecklas, och vi jobbar också med ett tematiskt innehåll som handlar om samtiden. Så därför var det naturligt när vi drabbades av den här pandemin och allt ställdes in att vi också nu skulle titta framåt och hitta ett sätt att genomföra festivalen.

"Världen förändras"

Årets tema för festivalen är "Du sköna nya värld", där titeln hämtats från Aldous Huxleys framtidsdystopi – i sin tur hämtad från Shakespeares "Stormen". Men enligt Peter Friis Johansson är festivalen allt annat än dystopisk.

– Det handlar om att när världen förändras står man ofta maktlös som individ – men man kan ju påverka hur man själv reagerar. Och det handlar festivalen om. Vi hade bestämt det här långt innan pandemin bröt ut, och nu är det något som alla kan identifiera sig med. Vi har ju alla fått vår tillvaro ställd på ändan.

"Påverkar kulturlivet"

För att distanspubliken ska kunna känna sig delaktig och få en känsla av att vara på plats arrangerar ledningen bland annat så kallade "humatarvandringar" då en person med mobilkamera går runt på området och filmar – och publiken kan även delta via appen Zoom.

Enligt Peter Friis Johansson kommer dagens pandemisituation troligtvis också att påverka kulturlivet under en lång tid – och han säger att man hoppas kunna bygga vidare på det man nu gör i Järna.

– Nu experimenterar vi och allt kanske inte blir perfekt, men det kan leda till något som andra kan snappa upp. Och delar av det vi gör nu ska vi kunna fortsätta med även när pandemin är över. För det här är ju fantastiskt – tänk att kunna sitta i Australien och följa med på en "humatarvandring".

Fakta: Järna Festival Academy

Järna Festival Academy pågår 17-25 juli i kulturhuset i Ytterjärna och temat för årets festival är "Du sköna nya värld".

Under årets festival deltar bland andra Martin Fröst, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, Jacob Mühlrad samt festivalens konstnärliga ledare Jakob Koranyi och Peter Friis Johansson.

Festivalen arrangeras för fjärde gången i kulturhuset i Ytterjärna, söder om Södertälje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!