Ny bok om Stasiprästen från Burträsk: "Vill berätta om DDR"

2012 avslöjades Burträskprästen Aleksander Radler som Stasispion – nu släpper före detta vännen Anders Törnvall boken "Jag älskar er dock alla" som målar en större bild av Stasi, DDR och Radlers roll i spionorganisationen.

"Jag älskar er dock alla"  skildrar DDR:s fall, men också hur diktaturen påverkade människor.

"Jag älskar er dock alla" skildrar DDR:s fall, men också hur diktaturen påverkade människor.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2019-10-24 09:00
undefined
Anders Törnvall har skrivit en bok om DDR, där också berättelsen om Aleksander Radler från Burträsk finns med.

Året var 2012, våren var i antågande. Det var 22 år sedan DDR, eller Östtyskland som det kallas, föll och i Burträsk fanns Aleksander Radler, omtyckt kyrkoherde. Redan 1994 pekades han ut som spion i en tysk bok, men han förnekade allt. Men så fick Expressen tag på dokument från Östtyskland, och publicerade hans namn. För första gången bekräftade han att han haft olämpliga kontakter med Stasi, och plötsligt var han inte längre ortens präst utan istället en före detta Stasispion.

För Anders Törnvall, professor och författare men också vän till Aleksander Radler, kom beskedet som en chock. Via bekanta i Tyskland hade han fått tillgång till en rapport där han upptäckte sin väns rapporter om honom.

– Jag blev besviken. Jag hjälpte honom att flytta från Östtyskland till Lund under 60-talet – han hade Österrikiskt pass och kunde resa fritt. Och hur belönades jag genom att hjälpa honom? Jo, genom att bli rapporterad till Stasi, säger Anders Törnvall.

I diktaturens arkiv fanns information om familj, förehavanden och misstankar om så kallad medhjälp till republikflykt – allt fanns dokumenterat. Det är där, i DDR och Stasis angivarsystem, som boken "Jag älskar er dock alla" tar avstamp. I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och Anders Törnvall vill teckna en bild av vad diktaturen och dess ledare gjorde med människor.

– Jag tycker det saknas realistiska och verkliga beskrivningar av själva spion- och angivarsystemet på svenska, jag vill skildra hur det drabbade människor. Otroligt många skadades av Stasi, ett av de viktigaste redskapen de ägnade sig åt var så kallad nedbrytning. De var experter på att förgöra personer, säger Anders Törnvall.

undefined
"Jag älskar er dock alla" skildrar DDR:s fall, men också hur diktaturen påverkade människor.

I "Jag älskar er dock alla" berättar han om DDR:s undergång och Stasichefen Erich Mielke – eller "Ångestens mästare" som han kallades – men också om andra som arbetade för organisationen och om offren som blev angivna. Det är där Aleksander Radler kommer in.

– Han arbetade i 20 års tid frivilligt i det här systemet och angav oskyldiga personer där vissa satt i fängelset i hela livet. Flera av dem blev skadade för livet. Bland annat erbjöd han sig att frakta tre vänners brev över gränsen till Västtyskland, men istället för att leverera breven åkte han direkt till Stasi och angav dem, säger Anders Törnvall.

I SVT-dokumentären "Spionen som hamnade i kylan" från 2014 har Anders Törnvall sin sista kontakt med Radler, där han avböjer att försonas med ett av sina offer.

– Det är fruktansvärt det han utsatt människor för, och jag upplever att han visar en likgiltighet inför det. Genom att han var kvar så länge måste det ha skadat honom själv. Jag tycker DDR är viktigt att uppmärksamma, för att det är ständigt aktuellt. Diktaturer finns idag, och det som hände då upprepas tyvärr, säger han.

Fakta

"Jag älskar er dock alla"

En bok skriven av Anders Törnvall, professor interkulturell kommunikation vid Mälardalens Högskola.

Har skrivit boken "Jag älskar er dock alla" med undertiteln "Stasichefen Erich Mielke och DDR:s undergång".

I boken förekommer historien om Aleksander Radler, Stasispion som kom till Lund under 60-talet men som senare blev kyrkoherde i Burträsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!