Är du det minsta intresserad av nordisk historia så är det här en alldeles livsnödvändig film.
Det handlar om nazisternas brutala angrepp på Norge den 9 april 1940.
Eller rättare sagt, filmen startar redan den 8 april då vi får träffa den norska kungen Haakon VII. En alldeles fantastisk farfar som leker kurragömma med sina barnbarn. Det känns så fint i en värld där kriget står för dörren.
Samtidigt förstår vi hur tyskarna planerar sin blixtattack mot Danmark och Norge.
Norge är förberett och på en klippa, Oscarborgs fästning, beordrar den norska befälhavaren Eriksen eld. Norrmännen lyckas också sänka den tyska kryssaren Blücher i Oslofjorden, vilket kanske räddade den norska regeringen och kungafamiljen från att snabbt infångas.
Men tyskarna fortsätter sin marsch i luften och på marken och Norge tvingas kapitulera.
Det tyska sändebudet Curt Bräuer vill i det läget tvinga kungen att överföra styret av riket till landsförrädaren Vidkun Quisling.
Där finns också mycket av filmens styrka. Den åldrade kungen utsätts för påtryckningar men hans funderingar känns genuint tolkade av Jesper Christensen.
Samtidigt kommer vi också kriget nära genom den nyinkallade rekryten Fredrik Seeberg. Han får fram både skräcken för att dödas och viljan att försvara sitt hemland. Ett ansikte som är svårt att glömma.
Han spelas av Arthur Hakalahti som säkert många känner igen från tv-serien ”Skam” där han är karaktären Kasper.
Överhuvudtaget är skådespelarna väldigt bra. Anders Baasmo Christiansen ger till exempel kronprins Olav en minnesvärt porträtt av en man som på inga villkor vill ge sig för ockupationsmakten.
Jag måste också berömma Karl Markovics som spelar det tyska sändebudet. Han söker lösningar utan direkt konfrontation, något som naturligtvis inte uppskattades av Hitler och hans anhang. En människa mitt i den tyska maktstrukturen som ger samvetet en röst. Han skickades sedan till östfronten för sina åsikter.
Lite svenskt blir det också. Tuva Novotny spelar kronprinsessan Märtha på ett sätt som visar på kvinnlig styrka mitt i en kaosartad omvärld. Den rollen hade förtjänat att vara större i en annars väldigt manlig värld.
Till sist så känns den svenska översättningen av originaltiteln ”Kongens nei” lite krystad.
”Kungens val” kanske är för att undvika en spoiler. Att filmbolaget tar för givet att det svenska folket inte känner till in västra grannes historia.
Han får fram både skräcken för att dödas och viljan att försvara sitt hemland.