På en stor skärm rullar orden. Berörande och omskakande historier, alla kopplade till ett större samhällsproblem – ojämställdhet mellan män och kvinnor, och de faktiska konsekvenser en sådan samhällsordning får för kvinnor. Det har alltid funnits, men för lite mer än två år sedan samlades de berättelserna under ett gemensamt paraply, en gemensam kod: #metoo.
Det är där som utställningen "#metoo – en kod som förändrar världen" tar avstamp. Den handlar om att tillgängliggöra vittnesmålen, men också om att lyfta teknikens del i rörelsen.
– Det här är kvinnor i olika samhällsklasser, i olika delar av Sverige, med helt olika yrken som berättar om sådant de varit utsatta för. Det visar på hur det finns överallt, och fortfarande pågår, säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken.
Utställningen har skapats av Tekniska museet i Stockholm, och besöket i Skellefteå är det första utanför tullarna.
– Jag tittade på utställningen och kände att vi verkligen ville ha den på Nordsken. Vi jobbar hårt för att vara inkluderande och för oss är jämställdhet väldigt viktigt. En del i det handlar om att göra plats och uppmärksamma problemen, vilket vi gör i den här utställningen, säger Linn-Marie Edlund.
"#metoo - koden som förändrar världen" består av en digital visualisering, där vittnesmål och historik visas på en stor skärm. Den bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter och sätter rörelsen i ett sammanhang. Hur gick det till när begreppet myntades, redan 2006? Vad hände när allting exploderade, mer än tio år senare? Och hur kunde #metoo bli så stort?
– Vi fokuserar inte bara på själva vittnesmålen, utan också på tekniken. Den har fört oss samman och skapar förutsättningar för en global rörelse, som det faktiskt blev, säger Linn-Marie Edlund.
Bibbi Good från Arvidsjaur var först i Sverige med att använda #metoo. Mobiltelefonen där hon skrev och postade de fem bokstäverna, tillsammans med sin berättelse, är också en del av utställningen.
– Det är en utställning som dröjer sig kvar, och jag hoppas att våra besökare tar sig tid att reflektera. I tider som dessa, där många högervindar blåser och aborträtten hotas, ser vi det som extra viktigt att göra plats för den här frågan, säger Linn-Marie Edlund.
Under torsdagen är det dags för invigning av utställningen, som pågår under hela Nordsken i kreativa hallen. Sedan flyttar den till Stadsbiblioteket, för att under juli månad gå att beskåda på Skellefteå museum i samband med Trästockfestivalen. Den går att se i Skellefteå till och med slutet av augusti.