Marcus är mästare i scenpoesi

”Det var några episka dagar”, berättar han.

Skelleftesonen Marcus Andersson har under våren och sommaren nått stora framgångar inom scenpoesi.

Skelleftesonen Marcus Andersson har under våren och sommaren nått stora framgångar inom scenpoesi.

Foto: Frida Öhman

Kultur och Nöje2019-07-31 20:00
undefined
Skelleftesonen Marcus Andersson har under våren och sommaren nått stora framgångar inom scenpoesi.

Scenpoesi, även kallat slam poetry, är en konstform där det skrivna ordet möter scenisk gestaltning. Där det finns möjlighet att ta ut svängarna, att låta poesin influeras av teater, hiphop eller ståuppkomik.

”Jag skulle vilja beskriva mina dikter som varm och mysig pessimism.”

Kulturkämpen och stand up-komikern Marcus "Ander" Andersson, 26, har sysslat med stå upp-komik sedan tolv år tillbaka. För tre år sedan flyttade han till Lund, i Skåne, för att möjligheterna att utvecklas och arbeta är större för en stå upp-komiker där. Scenpoesin är dock något relativt nytt för honom och framgångarna har kommit i en rasande takt.

– Jag kände ren och skär ”impostor syndrome” då jag stod uppe på scenen och hade vunnit SM, tillsammans med tre andra magiska poeter. Jag kände att nu har jag lurat andra att tro att jag är bättre än vad jag är, och undrade när jag skulle upptäckas som en bluff, säger Marcus Andersson och skrattar gott.

Något som är unikt då man tävlar i scenpoesi är att det inte finns någon expertpanel som bestämmer vem som vinner, utan det är publiken som avgör. Publiken betygsätter poeterna på en skala mellan noll till tio, efter att poeterna framfört en dikt på scenen som får vara max tre minuter och 9 sekunder lång.

– Jag skulle vilja beskriva mina dikter som varm och mysig pessimism. Det är en blandning mellan högt och lågt, allvarligt och roligt. Det roligaste med scenpoesi är folket som är delaktiga i det, både de poeter som jag fått arbeta med och publiken. Jag kände mig direkt välkommen in i gänget och det är mycket inspirerande människor, berättar han.

undefined
Marcus Andersson riktar sig till arbetarklassen i sin scenpoesi. Näst på tur blir att inta scenen på festivalen Urkult.

Det svenska mästerskapet hölls i Malmö mellan den 29 maj till den 1 juni i år och är den största årligen återkommande händelsen inom scenpoesivärlden. Tävlingen arrangeras i olika städer från år till år.

– Det var fullsatt i publiken alla fyra dagar. Det var några episka dagar och jag kan verkligen rekommendera andra att prova på den här konstformen.

Efter framgångarna är nu siktet inställt på att satsa ännu mer på scenpoesin och stand up-komiken för Marcus Andersson.

– Jag kommer gå ner i tid på mitt ordinarie arbete för att kunna satsa mer på det här, säger Marcus som jobbar inom daglig verksamhet.

Under veckan är han hemma på besök i hemstaden Skellefteå och förbereder sig för att inta scenen på festivalen Urkult.

Fakta

SM i scenpoesi

• SM i poetry slam är den största årligen återkommande händelsen inom slamvärlden.

• Vem som arrangerar de svenska mästerskapen beslutas gemensamt av de så kallade slamorter som deltar i SM, och för 2019 var det Ord på scen och Malmö som fick uppdraget. • Under kvaltävlingarna runt om i landet sållas ungefär sextio poeter fram för att göra upp om titlarna, dels som lag, dels individuellt.

Källa: www.poetryslamsm.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!