Siffror från Brottsförebyggande rådet visar hur 85 procent av våld i nära relation riktats från en man mot en kvinna. I genomsnitt dödas 13 kvinnor varje år av en man de har eller har haft en relation med – 2018 var den siffran 22 stycken, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid. Våldet finns överallt, i alla samhällsklasser, i alla bostadsområden, i alla kulturer. Den enda gemensamma nämnaren är att förövaren, det är nästan alltid en man.
Det var också där, i frustrationen, ilskan, sorgen över en värld som dödar kvinnor, som skådespelaren Matilda Kjellmor och behandlaren Lena Stenvall möttes. I podden Kvinnorkspodden samtalade Matilda Kjellmor om kvinnogöra och superkrafter, och där var Lena Stenvall inbjuden som gäst. Samtalet ville aldrig ta slut, och när mikrofonerna stängdes av tittade de på varandra och konstaterade: vi måste göra något mer.
– Vi var inte färdiga. Det var en snöboll som sattes i rullning, och vi visste att vi tillsammans ville uppmärksamma det här otroligt stora samhällsproblemet som mäns våld mot kvinnor faktiskt är, säger Matilda Kjellmor.
Hon kommer från en teaterbakgrund, nu senast aktuell i "Rädda världen" och "KvinnORKan". Lena Stenvall har arbetat som behandlare på psykiatrin och numera arbetar hon på Solkraft, där hon träffat många våldsutsatta kvinnor. Den ena brinner för teaterkonst och gestaltning, den andra sitter på faktan, teorin, studierna. Tillsammans har de skapat "Jag skulle då gå vid första slaget", som är både en föreställning och en föreläsning.
– För oss är det här ett sätt att sprida information om våld, och våldsprocessen. Vi vill spräcka myter, och en sådan finns i namnet – "Jag skulle då gå vid första slaget". Det är en mening som lägger otroligt mycket skam på våldsutsatta kvinnor, det är aldrig så att det startar med ett slag, utan det startar så subtilt att det svårt att upptäcka, säger Lena Stenvall.
– Och vi vill visa hur det kan gå till när en helt vanlig kvinna hamnar i en situation när hon inte går vid första slaget. Vi vill förklara, och låta publiken följa med i våldsprocessen, fortsätter Matilda Kjellmor.
I "Jag skulle då gå vid första slaget" får vi följa Marit. Hon ska skriva en föreläsning om mäns våld mot kvinnor, och sakta men säkert rullas hennes egna minnen av utsattheten upp.
– Den utspelar sig i nutid och dåtid, Marit minns tillbaka till när hon träffade drömmannen som sedan blev en mardröm. Det började inte med aggressivitet, det började med starka känslor och stark förälskelse för att sedan mynna ut i kontroll, psykisk misshandel och till sist fysisk, säger Matilda Kjellmor.
De drivs av att berätta oberättade kvinnohistorier, och hoppas att Marits röst ska skina ljus på det strukturella problemet.
– Det vi gör nu, det räcker inte. Män fortsätter slå, och vi är inte i närheten av en lösning. Men vi måste prata om det här, för tystnaden gynnar bara förövaren. Det är i samtalet läkningen börjar, säger Lena Stenvall.
– Vi vill att publiken ska ta med sig det här hem, att vi ska väcka reflektioner om ämnet. Och att de som varit utsatta ska känna att de inte är ensamma, fortsätter Matilda Kjellmor.
Den första offentliga föreställningen äger rum 3 november i Hallen, Nordanå, men på torsdag spelar de för jämställdhetsminister Åsa Lindhagen som är på besök i Skellefteå.
– Det känns väldigt kul, såklart. I det här har vi hittat vårt sätt att lyfta frågan, genom kraften i gestaltningen men också i faktan vi lutar oss mot. Det finns inga enkla svar, men vi måste börja prata, säger Lena Stenvall.