Krister Stoor är jojkare och lektor vid Umeå universitet. Han har forskat och doktorerat i jojkens betydelse. Mellan sina jojkningar berättar han historier kring jojkens uppkomst.
För länge sedan trodde man att jojken skulle försvinna. Det var inte hellre en självklarhet att man skulle få jojka i en kyrka. Det ansågs av många som synd. Krister Stoor som är född och uppväxt i en by utanför Kiruna berättade om en präst där som hade en annan uppfattning. Han menade att det inte är syndigt att jojka om man inte jojkar syndigt.
Krister Stoor menar också att jojken mycket väl kan vara bluesen ursprung och berättar om blueslegenden John Lee Hooker. När han fick höra en jojk så tyckte han att det lät som blues.
– Steget från Luleälven till Mississippi är inte så långt.
Krister Stoor är glad över att det idag finns ett ökat intresse för jojken bland ungdomarna och lyfter fram Katarina Barruk som en av dem som kommer att föra jojken vidare.
Katarina Barruk kommer från Storuman, hon skriver sin egen musik. I september 2015 släppte hon sitt debutalbum på modersmålet umesamiska.
Mellan varje jojk så berättade hon också om dess betydelse och hur den kommit till. Hon jojkade om kärleken till allt som är så vackert i naturen och om rädslan för att de inte skulle få finnas kvar.
Katarina Barruk framförde också en låt, som på svenska heter ”När dimman lättar”. Den handlar om att det finns många samiska ungdomar idag som inte mår så bra men att solen kommer att bryta igen förr eller senare och dimman lätta. Med sin fantastiska röst och sitt kroppsspråk kunde hon verkligen förmedla känslorna i sången till åhörarna.
Ann-Christine Holmgren
Hon jojkade om kärleken till allt som är så vackert i naturen och om rädslan för att de inte skulle få finnas kvar.