Magnus Ericsson: Stå upp mot hatet

Foto: Jens Meyer

Kultur och Nöje2019-03-22 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Jag vet inte om ni känner till Sophie Lancaster. Men när hon levde klädde hon sig i svart och kallade sig för goth. Sophie blev 2007 ihjälsparkad av ett ungdomsgäng. Hon blev tjugo år gammal och dog enbart för att hon såg annorlunda ut.

Två av gärningsmännen dömdes till livstids fängelse av en domare som kallade mordet för ett rent hatbrott. Sophie hade varit på väg hem tillsammans med sin pojkvän, Robert, när han överfölls av fyra ungdomar som sparkade och hoppade på honom till han var en blodig sörja. Sophie försökte avvärja det hela och bad dem att sluta varpå två av killarna då angrepp henne på samma vis.

När ambulanspersonal anlände till platsen kunde de inte längre ens avgöra kön på de två offren, men de kunde tydligt se skoavtryck på deras huvuden. Robert överlevde, men Sophie vaknade aldrig upp igen och dog två veckor senare. Två av gärningsmännen dömdes till livstids fängelse. En hette Ryan och en hette Brendan. De var sexton respektive femton år gamla.

Domaren sa att han var äcklad av det hela och äcklad av att dådet varit en form av underhållning för killarna. Men han kallade även det för ett hatbrott och numer räknas även ett sådant som Sophies mord som ett hatbrott i den brittiska lagen. Det är en människa som dödas på grund av sitt utseende.

Till skillnad från många andra subkulturer vägrar goth att dö ut och alldeles nyligen hamnade en kinesisk goth-tjej i blåsväder för sitt ”provokativa” utseende. Hon fick inte stiga på tunnelbanan innan hon tvättat av sitt smink. Hon ansågs kunna uppröra andra passagerare med sitt utseende. Responsen från tusentals goths i Kina och var att ladda upp bilder på sig själva i sitt tuperade, svarta hår och sin extrema sminkning. I en diktatur som Kina, en mycket modig protest mot de som hatar på grund av den andres olikhet.