Les Gordons: ”Vi är underdogs, det vill vi embracea”

Från klubbar och indiefestivaler – till Melodifestivalen. Örebrobandet Les Gordons var den första akten som blev klar till årets Mello. ”Det fanns inte ens på vår horisont, men det känns otroligt kul”, säger trummisen David Runebjörk.

Förväntansfulla. Les Gordons har startnummer två på lördag. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Förväntansfulla. Les Gordons har startnummer två på lördag. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Foto: Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Kultur och Nöje2017-02-20 09:09

Mörkret har precis sänkt sig över Södermalm i Stockholm när Albert Björliden och David Runebjörk kliver in på skivbolagets kontor. De kommer direkt från Örebro och har spenderat två timmar på tåg.

– Vi tänkte hinna med en middag i Stockholm när vi ändå är här, säger David och kränger av sig vinterjackan.

Les Gordons har fem medlemmar, men just den eftermiddag när Norran är på plats är det rytmsektionen som slår sig ner vid bordet. De andra jobbar, påpekar David. Någon bygger maskiner, den andra arbetar inom daglig verksamhet. Men de har alla ett hjärta som först och främst slår för musiken.

– Vi har spelat i den här konstellationen sedan 2012, och hittat varandra via kontaktannonser. Typ "musiker söker musiker", säger Albert.

De sticker ut bland Skellefteås startfält. De är ingen Idolprodukt, tidigare Melodifestivalen-deltagare eller rutinerade framför kameran. De är ett klassiskt band, som format sitt sound från grunden och är vana vid röjiga festivalspelningar och små, dunkla klubbar.

– Vi har kört hela rockgrejen, med spelningar lite överallt. Mycket i mellansverige, men också i USA på Whisky a go go och klubbar som Fasching i Stockholm, säger Albert.

Deras uttryckssätt matchar spelställena. Det är eget, uptempo, alternativt och indie.

– Om man kollar på våra låtar är det väldigt spritt. Vi har gjort allt från garagerock till blues och disco, men jag skulle säga att vi har någon form av indierock-kärna. Framförallt framför vi allt med världens energi, oavsett vilken musik vi gör, säger David.

Med den bakgrunden fanns inte Melodifestivalen ens i den yttersta periferin. Men i augusti 2016 bestämde de sig för att skicka in ett bidrag till Sveriges radios musiktävling Svensktoppen nästa.

– Vi ville testa, och tyckte vi hade en bra låt. Och det verkar lyssnarna också ha tyckt för vi tog oss ända till riksfinalen, säger Albert.

I Svensktoppen nästa tävlar olika oetablerade band mot varandra, och slås sedan ut i dueller. För Les Gordons gick det inte hela vägen men just efter att de blivit utslagna kom förfrågan – ville de vara med i Melodifestivalen?

– De har två pris, där någon vinner hela tävlingen och någon får ett erbjudande om att vara med i Melodifestivalen. Och det fick vi, mitt i direktsändning i radio, säger Albert.

När de får frågan om hur det kändes, att helt plötsligt bli erbjudna en plats i Sveriges största musiktävling, så tittar de på varandra i jakt på de rätta orden.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Det var helt surrealistiskt, för mig blev det väldigt tomt i huvudet, säger Albert.

– Vi har aldrig sett Melodifestivalen som ett forum, det har inte ens funnits på vår förståelsehorisont. Så vi svarade att vi var tvungna att fundera på det. Tydligen är vi de enda som inte har tackat ja direkt, fortsätter David och skrattar.

De vred och vände på scenariot. Vad skulle det innebära? Hur skulle det gå till? Skulle de få behålla sitt uttryckssätt, få skriva låten själva?

– Vi undersökte vad vi hade för ramar, och när vi förstod att de ville ha oss, vår grej och vår låt så kände vi att varför inte? Nu har det fått landa och vi har verkligen omfamnat det. Det är en jättebra chans, säger David.

"Bound to fall" heter bidraget och låtskrivare är bandet, tillsammans med ingen mindre än Jimmy Jansson. Till skillnad mot Les Gordons är han ingen debutant, utan har själv tävlat två gånger som artist och fem gånger som låtskrivare.

– Vi träffades en torsdagseftermiddag och efter tre timmar hade vi grunden till låten. Vi är jättenöjda, säger Albert.

Under tre minuter på Skellefteå Kraft arena kommer de bjuda på ett verk som genomsyras av deras egensnickrade sound. Det är uptempo, fest och synthar.

– Den är party men med dynamiska, lugna verser. En kanonlåt tycker vi, säger David.

Texten är inspirerad av deras egen oväntade resa.

– Det handlar mycket om vår situation och den här chansen vi har fått. Att man ska våga ta den, livet är det som händer när du är upptagen med att planera, eller vad nu Lennon sa. Vi vet ju att vi är lite av underdogs i de här sammanhangen, och vi vill embracea det, säger Albert.

Och snart är det dags för rockbandet från Örebro att möta schlagergiganterna.

– Det känns fortfarande lite overkligt. Vi har ju någon slags vision om att vi vill hålla på med musik på heltid, och vi hoppas det här är ett steg dit. Och dessutom blir Skellefteå ny mark. David Lindgren tipsade om någon pizzeria, så den ska vi iallafall besöka. Sedan får vi se, säger David innan de sveper in sig i vinterjackorna för att vandra mot tåget tillbaka hem till Örebro.

Tydligen är vi de enda som inte har tackat ja direkt.

undefined
Kontrast. Att delta i Melodifestivalen beskriver David Runebjörk och Albert Björliden som en stor kontrast till deras tidigare spelningar. Foto: Maria Wallin.
undefined
Förväntansfulla. Les Gordons har startnummer två på lördag. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!