Låter bröd vara huvudråvaran

Allt fler stoppar ner händerna i en deg för att baka sitt eget bröd. Och få livsmedel har så mycket tradition som just bröd. Det vill Skellefteå museum uppmärksamma som bjuder in besökarna till en doftande och informationsrik utställning om bröd i alla utföranden.

Skapat designen. Eva Hellerqvist har formgivit "Bröd". På bilden står hon vid en bakbänk från en bagarstuga. Foto: Emilie Sjölund.

Skapat designen. Eva Hellerqvist har formgivit "Bröd". På bilden står hon vid en bakbänk från en bagarstuga. Foto: Emilie Sjölund.

Foto: Foto: Emilie Sjölund.

Kultur och Nöje2015-02-15 12:15

För några år sedan fick surdegsbakandet sitt stora genombrott i Sverige, men det börjar också bli populärt att gå tillbaka till mer traditionellt brödbak då utbudet är nästintill oändligt. För få livsmedel har så mycket historia och tradition som just bröd.

– Utställningen visar från sädesslag till färdigt bröd. Den första odlingen av säd gjordes för 10 000 år sedan redan och kort därefter började man baka bröd, säger Siw Andersson, avdelningschef för utställningar vid Skellefteå museum.

Precis lika länge som bröd har bakats har människor delat det mellan sig. Siw Andersson, som står bakom utställningen, och Eva Hellerqvist, som formgivit den, har funderat mycket kring ord som brödraskap och förbrödring.

– Båda orden betyder gemenskap och just gemenskapen kring bröd finns i alla länder. Därför har vi valt att låta personer med tio olika nationaliteter berätta om ett bröd från sitt hemland, berättar Siw Andersson.

"Bröd" berättar också om de lokala brödtraditionerna. Helmer Fällman som gjorde sig ett namn för sina gedigna och handgjorda bakredskap samt kvarnarmas framväxt kring sekelskiftet är två exempel.

Under utställningstiden ska museet också arrangera programpunkter. Brödbytardag och brödbakartävling är några exempel. Besökare uppmanas också att sätta upp sitt eget favoritrecept på bröd vid avdelningen som visar ett modernt kök i bakartaget.

– Vi vill skapa en kollektiv känsla i våra utställningar och att besökarna får vara med och bidra samt bli mer involverade, som att känna på sädesslagen exempelvis, säger Carola Fallgren, informationsansvarig vid Skellefteå museum.

Utställningen visar från sädesslag till färdigt bröd.

undefined
Gedigna. Några av de bakredskap som Helmer Fällman har gjort. Foto: Emilie Sjölund.
undefined
Tidsaxel. Bakredskap från förr och nu finns också med. Foto: Emilie Sjölund.
undefined
Använda händerna. Besökare kommer bland annat få möjligheten att känna på olika sädesslag. Foto: Emilie Sjölund.
undefined
Skapat designen. Eva Hellerqvist har formgivit "Bröd". På bilden står hon vid en bakbänk från en bagarstuga. Foto: Emilie Sjölund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!