Det är jättelätt att ställa sig med armarna i kors och muttra bittert över nyheten att Skellefteå för fjärde gången har valts att hålla en av deltävlingarna till Melodifestivalen. Ett argument som många kritiker tar till är om det är motiverat att Skellefteå kommun ska satsa 2,5 miljoner kronor av våra skattepengar för att få en av deltävlingarna till stan. Frågan är helt klart befogad.
Efter Melodifestivalens senaste besök i Skellefteå talades det man om den ofantliga exponeringen och reklameffekt som Skellefteå fått i samband med tv-sändningarna och tillväxtkontorets chef Ingrid Thylin tyckte att stan fått god valuta för de 1,7 miljonerna som man satsade. ”Allt där Skellefteå nämns har ett värde. Ska vi vara ett tänkbart ställe för folk att semestra i, flytta till, göra affärer med, så måste man veta att staden finns”, sa tillväxtkontorets chef Ingrid Thylin till Norran den 18 februari 2013.
Tre år har gått sedan Skellefteå sedan fick ta del av Melodifestivalens glamour. Att göra en mätning över Melodifestivalens positiva inverkan på kommunen är så klart ett omöjligt uppdrag. Befolkningen må ha ökat och turisterna är trogna vår guldstad, men är det verkligen rimligt att tro att några deltävlingar i Melodifestivalen har gjort så stor skillnad.
Att Melodifestivalen gör comeback i Skellefteå är så klart en fantastisk rolig nyhet. Det sätter guldkant på tillvaron och stan får andas stjärnglans och glamour under en vecka. Näringslivet i stan jublar och en stor del av kommuninvånarna ser också ut att glädjas över nyheten. Men är det rimligt att satsa 2,5 miljoner på ett event som redan tagit staden med storm tre gånger tidigare?
När det kommer till evenemang som sätter Skellefteå på kartan behöver vi inte titta tre år tillbaka i backspegeln det räcker med två månader. Sommaren stora samtalsämne var utan tvekan Sofia Andersson Lundbergs fenomenala gratiskonserter på Skellefteälven. Med små medel blev En flotte en otrolig publikframgång som vi inte skådat i Skellefteå på flera år. När jag pratade med Sofia Andersson Lundberg i början av augusti berättade hon även att ryktet om den portabla livescenen spridit sig bland svenska musiker och att artister redan hade gett indikationer av att de var intresserade att spela på flotten kommande sommar.
En flotte kan inte få tillräckligt många hyllningar, för Skellefteå behöver en mer fungerande och attraktiv livescen. Det lägger jag gärna mina skattepengar på. Annars kommer de stora artister alltid att välja städer som Umeå och Luleå framför Skellefteå.
En stor folkfest och mastodontevenemang vart fjärde år är nämligen inte vad som krävs för att sätta Skellefteå på kartan.