Havremagasinet vill ”skapa förståelse för olika kulturer och skapa en dialog för en framtid i samförstånd”.
Årets två sommarutställningar bjuder på kärlek och vänskap. Kärleken till och glädjen i det egna skapandet. Vänskap som får oss att se. Se den andre. Samtidigt som vi sätter in oss själva i ett större sammanhang.
Utställningarna fyller sex våningsplan. På de två översta – Ta hissen upp och vandra neråt! – visas fotoutställningen Friendship. Ett samarbete med Geoff Blackwell, Nya Zeeland. Producent för boken med samma namn.
Friendshipvar en internationell fototävling i början av 1990-talet. 17 000 fotografer från 164 länder deltog. Professionella fotografer, Pulizerprisvinnare och amatörer. 45 har valts ut till Havremagasinet. Syftet är att ”synliggöra vänskapen mellan människor parallellt med en medievärld som ofta förmedlar det tunga och svåra som sker i vår värld”.
Övriga fyra plan är fyllda med målningar, skulpturer och föremål. Under ett år samlade man in folkkonst från hela Norrbotten. Utställningen, Där kärlek är,verk av "vanliga" människor utan formell konstutbildning. Som vågar uttrycka sig. Djärvt och färgstarkt. Salarna myllrar av bilder, föremål och skulpturer. Ständigt något nytt att upptäcka. Stanna upp inför. Glädjas åt. Att gå runt på de olika våningsplanen är en fröjd. Man blir varm i hjärtat, förvånas, hissnar, ler, skrattar.
Här finns målningar på tråg och kaggar. Björktavlor täcker en hel vägg. Många kyrkor blir det. Landskap med lador. Myrar, tallmoar, tjärnar med det obligatoriska svanparet. Renar i snö. Otaliga tjäderspel. Arbetsbilder från kvinnors och mäns vardag. Bakning, timmerkörning, kolning. Släktporträtt. Målningar av historiska personer i storformat. Skyddsänglar och bibelmotiv. Nattvarden i flera upplagor. Överhet och myndigheter får sina gliringar. Skurna i trä eller målade i olja.
Efter en första rundvandring återvänder jag till några favoriter: Norrmannen Arne Strømmes bild med systrarna Randi och Aase på utflykt. Amerikanen Abraham Menashes ömsinta ögonblick från kärlek på vårdhem.
Ur folkkonsten väljer jag tre: Sune Uusitalos kostymer och kreationer. Plagg som protesterar mot alla konventioner hur män kan vara klädda. Tage Anderssons målningar och amatörfilmerna från hans Saloon och Tryckkammare i Rålund. Och så förstås Einar Petterssons skulptur En f.d. landshövding på nattklubb.
I källaren pågår två slöjdprojekt. För barn och ungdomar och för 60+. Havremagasinets besökare går ut i sommarregnet glada och upplyfta. Inspirerade att skapa själva. Eller för att inventera gömmorna.
En idé att ta upp i Västerbotten!
Harald Larsen
Havremagasinets besökare går ut i sommarregnet glada och upplyfta. Inspirerade att skapa själva.