Inga nya pengar till kulturen i vårbudgeten

Under måndagen presenterades regeringens och SD:s vårbudget som visade att kulturen inte får några nya pengar i vårändringsbudgeten. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) förklarar frånvaron av nysatsningar med "ett mycket svårt ekonomiskt läge i Sverige".

Challa Gustavsson, chef Västerbottensteatern.

Challa Gustavsson, chef Västerbottensteatern.

Foto: Ingela Lekfalk

Kultur och nöje2023-04-18 15:00

Med anledning av uteblivna nya kulturpengar i vårbudgeten har Norran hämtat in kommentarer från lokala kulturföreträdare. 

Challa Gustavsson, vd Västerbottensteatern:

– I nuläget ser jag inga direkta konsekvenser för Västerbottensteatern, men självklart är det bekymmersamt när ekonomin för kommuner och regioner är ansträngd. Vi är, liksom andra länsteatrar, beroende av anslag från både regionen och kommunen. Naturligtvis ser vi en risk att kulturen får stryka på foten i ett läge där alla människor har mindre pengar att röra sig med och fler lever på marginalen. Så för mig är det än viktigare att hålla samtalet om kulturens vikt levande inför den kommande budgeten i höst, så att det inte blir en bortglömd fråga då.  

Daniel Sjögren (S), kulturnämndens ordförande Skellefteå:

– Det är synd att regeringen inte stöttar kulturen när vi går in i en lågkonjunktur där kommuner och regioner är satta under stor press. Ej heller några generella stöd till kommunerna vilket gör det extra tufft. Kulturen ska inte vara någon grädde på moset i goda tider, den är jästen i den degen som vi kallar samhället. Ett återförande av de 100 miljoner regeringen tog bort från de kommunala kulturskolorna hade varit välkommet. Kulturlivet i Västerbotten står precis som alla andra med stora kostnadsökningar. Vilket kan leda till att kulturen blir för de som har råd. 

Christina Soldan (L), andre vice ordförande kulturnämnden Skellefteå:

– Det är exceptionella förhållanden just nu och det är inte lätt för politiker, lokalt, regionalt och på riksnivå att hantera. Det kan innebära en del besparingar. Men det behöver inte drabba Skellefteå jättemycket beroende på hur våra kommunala överskott kommer att omfördelas lokalt. Skellefteå kommun har gjort ett rekordresultat på 901 miljoner kronor. Alla kommuner i Västerbotten har gjort överskott, förutom Lycksele och Vilhelmina. Hur mycket av dessa pengar tänker den styrande majoriteten avsätta till kulturen? Den här situationen kräver handlingskraft. Det går att omfördela pengar inom budgeten och det är det vi liberaler vill göra. Kulturen är ryggraden och hjärtat för ett välfungerande samhälle. 

Anna Jirstrand Sandlund, vd Sara kulturhus:

– Om beslutet påverkar våra arrangörer och samarbetspartners så kommer det också påverka oss, och i slutändan vår publik. Jag vill inte tolka det på något annat sätt än att i kristider behöver alla vara med och bidra. Det får vi nog acceptera. Sedan kan jag tycka att det är olyckligt att en bransch, som efter pandemin inte har återhämtat sig, där många arrangörer lever under extremt tuffa förhållanden fortsatt inte får förutsättningar att återskapa och bygga upp sin verksamhet igen är mycket allvarligt. I längden kommer det göra att vi får färre arrangörer i Sverige som är beredda att engagera artister, ta risker och anordna konserter, festivaler och turnéer.                                                                                                                                                                                                                                                                         

Fakta

Den 17 april presenterade regeringen sin vårbudget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!