Hur är det egentligen att lära sig äta helt på egen hand? Svårt, visar det sig, när Lisa för första gången försöker. Mjölken vägrar vara kvar i glaset, spagettin försvinner iväg och besticken verkar leva sitt eget liv. Middagen blir både prövande och svårstyrd, men till slut lyckas hon tämja den ostyriga maten.
I föreställningen "Äta själv" är det en vanlig middag som står i centrum – men också hur svårt det faktiskt är att helt själv styra besticken när du aldrig gjort det tidigare.
– Fyraåriga Lisa och hennes pappa ska äta middag, och det här är då första glimten av kan själv-eran, där Lisa vill äta själv. Och sedan visar vi hur knepigt det faktiskt kan vara, men också att det går bara du försöker, säger Ann-Christine Magnusson, regissör och manusförfattare.
Även om handlingen är enkel och vardaglig, täcker den också in känslor som kan appliceras på mycket i livet.
– Den riktar sig till barn i tvåårsåldern och uppåt, men på många sätt är den även ganska allmängiltig. Många kan nog relatera till att misslyckas med något, men att inte ge upp. Och sedan går det, men kanske på ett lite annorlunda sätt än vad som var tänkt från början, säger hon.
På lördag intar "Äta själv" Hallen på Nordanå klockan 13, och på scenen finns Maria Nilsson och Tomas Engström från teatergruppen Molière-ensemblen, som står bakom föreställningen. Den har turnerat landet runt i tre år och för regissör Ann-Christine Magnusson är förhoppningen att barnen känner sig både inspirerade och hörda.
– Jag har skapat barnföreställningar, barnböcker och tv-program väldigt länge, och jag tycker det är så vansinnigt roligt. Barn är så direkta, de har inte så mycket filter. Och jag pratar alltid mycket med barn när jag skapar föreställningarna, jag hoppas att deras röster lyser igenom, säger hon.
Skellefteå kommun satsar varje år på att arrangera ett antal teater- och dansföreställningar som riktar sig till barn och familjer. Förutom "Äta själv" bjuder våren 2019 på bland annat "Apan", "Obs! Superviktigt" och "Tzeitel", alla skapade av Norrlandsoperan.