Under november måndag visade Stadsbiblioteket "Hon hen han", en utställning framtagen av Sveriges kommuner och landsting med syftet att visa hur normer skapar könsroller och vad det kan få för konsekvenser. Statistik gjord av en rad organisationer samsades med frågeställningar för att ge tydliga exempel till de som valde att besöka utställningen.
Under utställningsperioden har Museum Anna Nordlander samarbetat med Femtioettan, en mötesplats för gymnasieungdomar, och 17 gymnasieklasser. Eleverna har fått guidade visningar av utställningen och sedan haft ett eftersamtal som avslutats med en praktisk övning att göra sitt självporträtt. Men i stället för att porträttera sitt yttre var uppgiften att utgå från insidan och sin personlighet.
– Det var annorlunda att jobba så. Man var tvungen att tänka efter lite mer, om hur man är på insidan, säger Cecilia Rising, 18 år, som gjort varit med i övningen.
Totalt har 327 ungdomar medverkat i projektet varav 263 självporträtt har skapats och sedan satts ihop till ett kollage. Dessa visas nu i Swedbanks skyltfönster tillsammans med en förklaring om vad konstprojektet och verket handlar om.
Under eftersamtalet med ungdomarna väcktes frågor kring om man får vara sig själv i Skellefteå, men även hur öppen staden är när det gäller invånare utanför könsnormen och hur dessa personer tas emot av sina medmänniskor.
Mana Falahat Pisheh, 18 år, har också deltagit i projektet och utställningen som fått titeln "Här är jag!". Hon menar att det finns en tydlig uppdelning med två läger när det gäller uppfattningar kring könsroller och normer.
– De som var medvetna innan har nog blivit ännu mer medvetna medan de som inte var det har blivit värre, säger hon.
– Skellefteå är bara en vanlig stad men överlag är det nog en rätt så bra stad när det gäller exempelvis öppenhet, tillägger Signe Eriksson Näsholm, 17 år.
Samarbetets ståndpunkt har varit att undersöka om Skellefteå är en stad för alla. Ett viktigt mål för Skellefteå kommun som säger att 2030 ska "alla människor, oavsett kön, ha lika stor makt att forma samhället och sina egna liv". Bildpedagogen Veronica Olofsson, från Museum Anna Nordlander, menar att arbete kring identitet inte bara är viktigt för ungdomar.
– Ungdomar funderar mycket kring identitet och vilka de är eller vill vara, men det gäller inte bara dem utan sådana frågor och tankar finns kvar hela livet ut, säger hon.
Skellefteå är bara en vanlig stad men överlag är det nog en rätt så bra stad.