”Gospel är en lagsport”

Med en gospelkör på närmare 85 personer ska Solviks musiklinje fira 20-årsjubileum. ”Vi har bjudit hit massor med gamla elever”, säger Mattias Lindqvist.

20 år sedan. Marica Lindqvist och Mattias Lindqvist startade musiklinjen direkt efter att de själva gått ut universitetet. Foto: Lina A Andersson.

20 år sedan. Marica Lindqvist och Mattias Lindqvist startade musiklinjen direkt efter att de själva gått ut universitetet. Foto: Lina A Andersson.

Foto: Foto: Lina A Andersson.

Kultur och Nöje2015-08-13 20:00

Mattias och Marica Lindqvist hade precis gått ut musikhögskolan i Piteå när de föreslog att Solviks folkhögskola skulle satsa på en gospellinje.

– Gospel var stort i början på 1990-talet och bara något år tidigare hade de startat en gospellinje i Skåne, så då tänkte vi att det borde gå att göra här uppe också, säger Mattias Lindqvist.

De fick stöd av den dåvarande rektorn Staffan Berglund och tillsammans med bland annat Jarl Marklund kunde de dra igång utbildningen.

– Det var riktigt modigt av Staffan att tro på oss. Vi var två, 24-åriga nyutbildade lärare som ville starta en helt ny linje, säger Marica Lindqvist.

Utbildningen blev populär, men det var först och främst sångare som sökte sig till linjen som även vände sig till musiker.

– Vi höll också på med mycket annat än gospel, till exempel rock, pop och blues. Så vid år 2000 bytte vi namn till afrolinjen, säger Mattias Lindqvist.

Namnet syftar på den afroamerikanska musiken och täcker de flesta musikstilar förutom klassisk- och folkmusik. Men för att göra linjen ännu tydligare har de senare bytt namn igen, denna gång till musiklinjen.

I närmare 20 år har paret nu arbetat på folkhögskolan och på vägen har de lärt sig en hel del.

– Man stöter hela tiden på pedagogiska utmaningar. När vi gick ut från lärarutbildningen så hade vi inte fått lära oss att lösa konflikter mellan deltagare till exempel, säger Mattias Lindqvist.

– Som lärare på en folkhögskola blir du dessutom en stor del av deltagarnas liv. De bor ju här och spelar och sjunger hela dagarna. Det är inte som på högstadiet där alla går hem efter lektionerna, säger Marica Lindqvist.

Under åren har undervisningen ändrats en hel del. Till en början var det exempelvis mycket fokus på bara själva sången, medan det idag är annat som också spelar roll.

– Tack vare ”Idol”, ”Talang” och alla sådana program har scenframträdandena blivit betydigt viktigare och det är någonting som vi idag jobbar mycket med, säger Mattias Lindqvist.

För att fira att linjen funnits i två decennium har elever från alla tidigare årskurser bjudits in för att delta i en konsert på Pingstkyrkan i Skellefteå. Framträdandet går av stapeln på lördag klockan 19.00, men redan på fredag kommer de 85 eleverna att samlas för att äta middag och öva.

– I vanliga fall brukar vi vara mellan 10 och 20 stycken i kören, säger Marica Lindqvist och fortsätter:

– Vi kommer att spela gospel, eftersom det går att vara så många tillsammans då.

På scenen kommer även gästartisterna Samuel Ljungblahd och Frank Ådahl finnas, två personer som återkommande har varit gästföreläsare på folkhögskolan.

För de elever som kommer att börja utbildningen till hösten är spelningen den första träffen inför skolstart.

– Det blir en spännande upptakt för dem att få se det här, sen kommer de att få börja skolan på måndag, säger Marica Lindqvist.

Man stöter hela tiden på pedagogiska utmaningar.

undefined
20 år sedan. Marica Lindqvist och Mattias Lindqvist startade musiklinjen direkt efter att de själva gått ut universitetet. Foto: Lina A Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!