Anna Lindman, journalist, som höll i samtalet började med en presentation av de två medverkande. Gellert Tamas, journalist som har skrivit boken ”Lasermannen”, utifrån sina intervjuer med John Ausonius. Mattias Gardell, författare och professor i religionvetenskap vid Uppsala universitet, har skrivit bland annat boken ”Raskrigaren”, som handlar om seriemördaren Peter Mangs.
Samtalet kommer snabbt in på att vår tidsanda liknar tidigt 1990-tal då John Ausonius, Lasermannen, höll en stad i skräck. Då som nu kom många invandrare hit, vi hade lågkonjuktur, Ny demokrati uppkom och våldsam högerextremism fick fart.
Både John Ausonius och Peter Mangs ansåg att de ”gjorde det alla bara pratade om”. Och de kände stöd av svenska folket för sina gärningar.
En och en halvtimme går väldigt snabbt när det är ett så intressant ämne och så tidsaktuellt. Aha upplevelserna blir många, det är så klockrena saker de för fram. Som när Gellert säger, ”Vi är bäst i världen på att tro att vi är bäst i världen”, eller när de tar upp det Birgit Friggebo sa ”Att vi alla skulle ta varandra i hand och sjunga We shall over come” under 1990-talet. Det är precis vad våra politiker fortsätter med att göra idag och tror att det är så vi ska lösa alla problem.
Båda sammanfattar det som att våra politiker inte tar ansvar och blundar för rasismen som sker runt om i samhället. Men det är inte bara politiker som inte tar sitt ansvar, det är vi alla som är en del av samhället.
– Det är väldigt roligt att det är så oerhört mycket folk som kommer på dessa föreläsningar och är väldigt aktiv med att ställa frågor, säger Gellert Tamas efteråt till Norran och fortsätter.
– Många i Sverige är väldigt oroliga för vad som händer i samhället och som gärna kommer och diskuterar, lyssnar och deltar i ett samtal.
Mattias Gardell förklarar att det finns en efterfrågan och längtan efter andra berättelser än vad som florerar i media.
– Media pumpar ut likformade idéer som hur man ska se på saker och så stämmer inte det riktigt med vad folk känner, förklarar Mattias.
För att skriva böckerna ”Lasermannen” och ”Raskrigaren” har de spenderat många timmar tillsammans med huvudrollsinnehavarna i böckerna.
– Man är inte riktigt van att höra den här typen av berättelser. Det blir väldigt starkt och väldigt drabbande när man sitter i ett rum på fängelset, som är två gånger tre meter tillsammans i timmar, säger Gellert Tamas.
Han berättar att han blev väldigt påverkad själv av mötena med John Ausonius.
– Jag vaknade mitt i natten och hade mardrömmar, att någon jagade mig med en revolver, berättar Gellert.
De vill försöka förstå vår samtid, inte bara i fragment utan i en sammanhållen berättelse.
– Extremister är ju inte så intressanta i sig själva, vad de har att säga om oss. Att försöka se den större bilden, hur allt sitter samman, det är vad folk sitter och brottas med idag, avslutar Mattias Gardell.
Det är Studieförbundet Bilda som arrangerar och möjliggör denna turné.
Jag vaknade mitt i natten och hade mardrömmar, att någon jagade mig med en revolver.