Forntida konst i nutida miljö

På Finnforsberget finns drygt 50 forntida hällmålningar som nu har fått kopior på en betongvägg vid Nordanå. Tanken är att fler ska få se de annars så svårtillgängliga lämningarna.

Nyexaminerad. Frida Hådén har just tagit sin examen och arbetet med hällmålningarna är det första hon gör efter att ha gått ut skolan.

Nyexaminerad. Frida Hådén har just tagit sin examen och arbetet med hällmålningarna är det första hon gör efter att ha gått ut skolan.

Foto: Nyexaminerad. Frida Hådén har just tagit sin examen och arbetet med hällmålningarna är det första hon gör efter att ha gått ut skolan.

Kultur och Nöje2014-07-03 09:00

Att graffiti, eller gatukonst, väcker känslor och nyfikenhet är inte någon nyhet. Under den korta stund som Norran träffar Frida Hådén vid de nyligen färdigställda väggmålningarna hinner ett flertal personer gå förbi och kommentera verken. En kvinna frågar även vad det hela handlar om.

Men så är inte den nymålade väggen vid parkeringen till Nordanå smyckad med vanlig gatukonst heller. Utan motiven som har förevigats på betongväggen är troligtvis grunden till all modern konst och har ett stort historiskt värde. Motiven är nämligen kopior av de 4 000 år gamla hällmålningar som hittats på Finnforsberget. Idén att måla motiven mer centralt så att fler ska få möjlighet att se dem och i förstorat format är Annika Sanders, avdelningschef för kulturmiljövård vid Skellefteå museum. Men för att göra verklighet av själva utförandet kontaktade hon ansvarig lärare för Scenografi- och attributmakarutbildningen på Luleå tekniska universitet. Hon fick då tips om eleven Frida Hådén.

– Jag tyckte det lät som ett jätteroligt projekt och desto mer man läser på om historien bakom målningarna desto mer intressant blir det, berättar Frida Hådén.

Bland motiven återfinns vad forskare tror är ren eller älg men även ett flertal motiv som liknar fiskar. Och just den rikedom av fiskmotiv som återfinns på Finnforsberget är unik bland återfunna hällmålningar.

– Sedan är det ju också att man inte vet med säkerhet vad många av motiven föreställer. Men det skapar också funderingar kring bildernas historia och uppkomst, som vem det var som målade dem och varför, säger Frida Hådén.

Desto mer man läser på om historien bakom målningarna desto mer intressant blir det.

undefined
Favoriten. "Jag är väldigt förtjust i det här motivet, just för att den är så tjock och fin", säger Frida Hådén.
undefined
Återkommande motiv. Just antalet fiskmotiv är unik för hällmålningarna på Finnforsberget.
undefined
Nyexaminerad. Frida Hådén har just tagit sin examen och arbetet med hällmålningarna är det första hon gör efter att ha gått ut skolan.
undefined
Förevigas. "Tanken är att kopiorna ska få finnas kvar här för alltid", säger Frida Hådén.

+ Målningarna hittades år 2006 av Roger Lundqvist som inventerade kulturlämningar.

+ Under sommaren 2012 utförde Sven-Gunnar Broström och Thomas Larsson från Umeå universitet tillsammans med Lage Johansson från Skellefteå museum en dokumentation.

+ Totalt kunde de identifiera 29 fiskar (+ 1 osäker), 3 älgar, 1 övrigt djur, 1 människa och ett 10-tal fragmentariska figurer samt ett antal oidentifierbara färgfläckar.

Källa: Hällmålningarna på Finnforsberget, Skellefteå sn, Raä 118 och 123, Västerbottens län, av Thomas B Larsson med dokumentationsbeskrivning av Sven-Gunnar Broström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!