Platsen är småstaden Hawkings, USA, tidigt 80-tal. Jeansjackorna var många, håret högt, spelhallarna välfyllda. När pojken Will Byers försvinner börjar kompisgänget nysta i mysteriet – vad är det som har hänt? Det är starten på en berättelse om parallella världar, monster och krafter som inte går att förklara. Tv-serien "Stranger Things" hade premiär 2016 och charmade publiken med sina nostalgireferenser och krypande spänning.
I Skellefteå satt Robin Thomasson och följde äventyret.
– Jag har alltid tyckt om serien, hela retrokänslan och att det är som en blandning av Steven Spielberg och Stephen King, säger han.
Därför var det speciellt när han för någon månad sedan fick ett samtal från Netflix – ville han delta i en konstutställning som hyllar tv-serien? Streamingtjänsten hade under sommaren finkammat Sverige efter konstnärer som också är "Stranger Things"-fans.
– Det var häftigt, och självklart att tacka ja. Det blir kul att det äntligen är dags för utställning, säger han.
Idag går konsten att se på Färgfabriken i Stockholm. 70 kreatörer från hela Sverige har tolkat stämningen i "Stranger Things" och skapat ett verk med inspiration från serien.
I Robin Thomassons bild syns karaktären Eleven, som uppenbarar sig i första säsongen med förmågan att flytta på saker med tankekraft. I en scen lyfter hon en bil, något som låg till grund för verket.
– Den scenen inspirerade, men jag ville förstärka den. Därför lyfter hon i min bild ett helt gäng bilar, säger han.
Robin Thomasson skapar concept art, det vill säga en slags digital illustration som främst används för att visualisera spel och filmer.
– Jag skulle säga att min estetik är ganska realistisk. Det absolut roligaste med concept art är att förverkliga en idé som främst funnits i huvudet, att fånga stämningen och atmosfären och sedan förstärka den.
Han är uppvuxen i Norsjö, men flyttade sedan till Skellefteå där han bott ända tills 2018 då han tillsammans med sin familj bestämde sig för att inte ha en fast adress och istället resa runt och jobba på distans. Intresset för digitalt skapande har funnits länge, men det var efter en designutbildning och deltagande i Nordskens nördkonstutställning som något hände.
– Då upptäckte ett företag i Luleå min konst, och på den vägen blev jag anställd som concept artist. Nu arbetar jag främst med det vid sidan av mitt heltidsjobb. För mig har Nordsken betytt mycket i det jag gör. Det är något att vara stolt över som Skelleftebo, och en plats för sådant skapande, säger Robin Thomasson.