För att inte fördummas

Norrans Åsa Samuelsson.

Norrans Åsa Samuelsson.

Foto: TT/Arkivbild

Kultur och Nöje2019-01-03 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Norrans Åsa Samuelsson.

”Om du inte sublimerar ditt språk så fördummas du” säger Ulla Skogs rollfigur i ”SOS:s en sällskapsresa”.

Som av en slump hörde jag den repliken samma dag som jag läste språkrådets nyordslista för 2018, det vill säga 32 nya ord som har ökat i användning eller varit aktuella under året.

Ulla Skoogs citat kändes extra aktuellt då det varje år med nyordslistan också levereras människor som säger saker i stil med ”låt språket vara”. De som tydligen ännu pratar som på farfarsfarfarsfars tid och absolut inte svänger sig med nymodigheter som ”dator” eller ”föräldraledig”. Mest troligt byter de ut V mot F när de skriver också.

Nej, nya ord tar inget ifrån språket utan de berikar. Däremot måste även jag medge att det är en något trist lista som presenterats i år. Några ord ska dock få plats i min vokabulär. Nämligen:

Incel: ”Person i ofrivilligt celibat som anser sig sexuellt oattraktiv på grund av rådande samhällsvärderingar.” För att ge ett exempel: Det är feministernas fel att jag inte få ligga (och inte att jag har oerhört sunkiga värderingar.)

Lårskav: ”Hudirritation mellan låren.” Min sambo frågade en gång om anledning till att kvinnor ofta har leggings till klänningen är för att vi ska kunna hjula bland folk. Jag gillar hans tanke! Men nej, det är på grund av lårskav.

Whataboutism: ”Argumentationsteknik som går ut på att bemöta kritik mot en viss företeelse med att jämföra den med en annan företeelse.” Jag är dock lite besviken att den försvenskade versionen ”men du då-teknik” inte tog platsen istället.

Det ska förresten erkännas något om frasen ”att sublimera sitt språk”. Det kan vara en nonsensfras. Om jag förstått det rätt betyder "sublimering" att man tillfredsställer en impuls med en annan” vilket låter svårt att applicera på språk.

Men det det var i alla fall en bra anledning att slå upp ett ord. Och att se ”SOS:s en sällskapsresa”.