Skellefteå konsthalls väggar har förvandlats till symmetriska rutnät, fyllda med ansikten från olika år, tidsepoker och känslor. Det går inte att undgå vem det är som står bakom utställningen – varje tavla föreställer nämligen konstnären själv, Carin Ellberg.
– Det började när jag studerade konst på 80-talet och ville döva prestationsångesten. Att måla av mig själv krävde inte så mycket, jag behövde inte fundera. Och det var också under en tid då jag experimenterade med kläder och hår, säger hon.
Personen är densamma, men frisyrer och kläder förändras – ibland sakta, ibland drastiskt.
– Till en början målade jag bara på sådant jag hittade, och det blev ett porträtt per dag. Sedan bestämde jag mig för ett mått och har hållit mig till det i alla år, säger hon.
Mest produktiv var hon under 80- och 90-talet, sedan dess har hennes ansikte avbildats i perioder. För första gången sedan 2007 har hon nu uppdaterat samlingen självporträtt, inför utställningen i Skellefteå.
– Det var jättesvårt, men det resulterade i kring 16 nya verk. När jag ser alla tavlor samlade så känner jag en stolthet, att jag hållit på så länge med något som egentligen började som en ritual för att komma igång med annat, säger Carin Ellberg.
670 versioner av henne själv har det blivit genom åren. Ändå är porträtten ett sidospår till annat skapande.
– Jag jobbar med teckning, skulptur och måleri, det här är en bisak till mycket annat jag jobbar med. Just nu handlar det jag gör mycket om någon slags inre natur.
På söndag öppnar utställningen "Självporträtt" på Skellefteå konsthall.
– Det känns jätteroligt. Det är inte första gången jag ställer ut i Skellefteå, på 90-talet besökte jag Museum Anna Nordlander med samma självporträtt, men då var de 437 stycken.
Anna-Karin Larsson, ansvarig Skellefteå konsthall, beskriver det som stort att Carin Ellbergs porträtt ställs ut i Skellefteå.
– Hon är på många sätt en pionjär inom bildkonsten, och var väldigt tidig med allt från videoverk till ett feministiskt perspektiv, säger hon.
Själv drar Carin Ellberg paralleller mellan sin porträttserie och dagens sociala medier.
– Ja, det är nästan som en väldigt tidig selfie.