Vårkonserten hölls på Medan och lockade drygt 250 entusiastiska åhörare. Musikskoleeleverna bjöd på ett varierat program som innehöll en hel del poplåtar av modernare snitt, men även gamla klassiker.
– De tränar mer när det är något som de gillar och vet hur det ska låta. Men jag tror också att det är viktigt att ha med gamla låtar så att de inte försvinner. Det roliga är att de oftast har hört de gamla låtarna, säger musikläraren Birgitta Holmström.
Trots att det numera är brist på blåsare, både i Norsjö och på andra håll i landet, lyckades musikskolan i Norsjö få ihop en blåsensemble. Det var riktigt bra tryck när de spelade.
Även den här konserten innehöll dansinslag. Samarbetet med Åsa Harnesks dansgrupper har fördjupats och nu blev det två rena dansnummer och ett inslag där ungdomarna spelade, sjöng och dansade tillsammans.
Ett helt nytt samarbete var att eleverna på gymnasiets träindustriprogram hade tillverkat dekor i form av vita träd som med hjälp av belysning kunde spegla årstidernas växlingar. Det var mycket effektfullt.
Precis som publiken är musiklärarna imponerade av elevernas spelglädje, entusiasm och fokusering. Att få uppträda inför publik är förstås en sporre.
– Redan efter jullovet börjar de fråga ”vad ska vi spela på vårkonserten då?” De tycker att det är roligt att spela ihop och att öva inför någonting, berättar Birgitta.
Vid årets konsert uppträdde fler musiker än vanligt. Omkring 85 elever har enskild undervisning på musikskolan och med treorna som har klassmusik möter musiklärarna drygt hundra elever i veckan.
Än så länge har musikskolan i Norsjö kunnat ta emot alla som söker, men om elevantalet ökar som det finns signaler om är det osäkert hur det blir till hösten.
– Vi vill utveckla det här, men då ska det finnas pengar. Vårt mål är att jobba mer med ensemblespel, även körer. Vi vill bli större, säger Birgitta.