"Finrummet har blivit ateljén"

En del konstnärer föredrar att måla med akryl, eller skulptera i lera. Noomi Höglund väljer i första hand att sy i jeanstyg. Helst så klimatsmart som möjligt. "Jag brukar gå på secondhand och köpa gamla jeans", säger hon.

Tekniken "Sashiko" har Noomi tagit till sig. Det ger ett djup och en livlighet till tyget.

Tekniken "Sashiko" har Noomi tagit till sig. Det ger ett djup och en livlighet till tyget.

Foto: Pontus Widegren

Kultur och Nöje2018-08-10 13:15
undefined
Noomi Höglund tillverkar det mesta i jeanstyg. "Det är ett otroligt bra och slitstarkt material", säger hon.

Allt började med en lapplägningskurs för 25 år sedan. Nu tillverkar Noomi allt från väskor, dukar och kuddfodral, i jeanstyg. Ett slitstark material, men som kan vara svårt att jobba med.

– Det är mycket förarbete innan man kan börja jobba. Man måste sprätta en del, och i bland hjälper min pappa mig. Sen är nästan alla jeans olika. Då måste man färg- och mönsterpassa. För det måste kännas bra med färgerna. Annars får man lägga det åt sidan, säger Noomi.

undefined
Tekniken "Sashiko" har Noomi tagit till sig. Det ger ett djup och en livlighet till tyget.

De flesta alster som Noomi skapat är stilrena och okomplicerade till sitt uttryck. Men det innebär inte att de är simpla i sin konstruktion.

– Jag har ingen direkt speciell stil. Men jag gillar mönster och slitningar. De behöver bara vara slitna på rätt sätt. Hjärtan tycker jag om att brodera för det symboliserar kärlek och relationer för mig.

På flera av verken har Noomi broderat mönster med en speciell teknik. Sashiko, "små stygn", är en över 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från Japan. Det innebär att man för tråd genom två eller flera lager tyg.

Det sker en ständig jakt på nya jeans, och idéerna är sällan få.

– Varje gång jag kommer till en ny stad besöker jag deras tygbutiker och secondhand. Jag letar jeans och får jag en idé vill jag pröva den direkt. Jag och min man har också rensat i hans föräldrahem. Där hittade jag mycket tyg.

undefined
Det måste matcha annars, blir det ingen produkt. "Känns det inte bra, får jag lägga det åt sidan", säger Noomi.

Noomi är född och uppvuxen i Eskilstuna, men flyttade till Skellefteå för kärleken för 26 år sedan. Det innebär att hon ofta tillbringar flera timmar i bil. Ett perfekt tillfälle att skapa.

Man kan använda saker man har hemma. De flesta har en låda med överblivna kläder liggandes.

– Varje gång jag sitter i bilen, broderar jag.

Jeanstyget som Noomi använder är till stor del uteslutande begagnade. Det finns mycket överblivna kläder i världen. Något som Noomi vill ändra på.

– Man kan använda saker man har hemma. Det är många som säger till mig när de ser vad jag har tillverkat att "det där har jag också hemma". De flesta har en låda med överblivna kläder liggandes, säger Noomi.

Nu i helgen mellan 11 - 12 augusti är det "Öppna ateljéer" i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn. Noomi är en av de tolv som ställer ut. Då har man chansen att se och köpa det Noomi har tillverkat. Saker som tillverkas i hennes hem.

– När vi renoverade huset, gjorde vi ett alltiallorum där jag huserar. Mina barn brukade kalla det finrummet. Så finrummet har blivit ateljén.

Konstvandring

I helgen ställer tolv konstnärer ut sina verk. "Öppna ateljéer" äger rum 11-12 augusti mellan 12:00 -17:00. Konstnärerna befinner sig i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!