En vittvättad Tigerlilja

Krönikören Åsa Samuelsson om varför människor är så arga på nya storfilmen ”Pan” trots att den ser kul ut.

Kritik uppstod när Rooney Mara fick rollen som Tigerlilja.

Kritik uppstod när Rooney Mara fick rollen som Tigerlilja.

Foto: Kritik uppstod när Rooney Mara fick rollen som Tigerlilja.

Kultur och Nöje2014-12-05 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ser spännandeut – trailern för den nya Peter Pan filmen som heter kort och gott ”Pan”. Den tycks äventyrlig och innehåller en Hugh Jackman som ser lite ut som en geisha med skägg. Inför att filmen skulle spelas in gick dessutom regissören ut, slog sig för bröstet, och sa att det här minsann skulle bli en ”mångkulturell” Peter Pan-version.

Kanske var det därför det drogs en kollektiv suck när trailern lanserades. För vad har hänt med indianprinsessan Tigerlilja? Att hon, som var ett barn, blivit vuxen stör inte. Att hon ser ut att ha blivit stajlad av en galen femåring är mer roligt än störande. Problemet är att hon spelas av den väldigt icke-indianska Rooney Mara.

Man skulle jukunna tänka sig att färgblindheten ligger i att hon inte är indian. Men det finns problem i detta.

- Ett: Det finns inte många bra roller skrivna för ursprungsamrikaner, Tigerlilja är en ikonisk figur och att de gav rollen till en vit person tyder på att ”mångfalden” var tomma ord . Eftersom de har Jackman kan de dessutom inte hävda att de behöver Maras stjärnstatus.

- Två: De andra är också vita. Visst, några mindre roller spelas av skådespelare med annan hudfärg, men Peter Pan, Tigerlilja, Hook och Blackbeard (som av någon anledning är inblandad) är snövita personer i konstiga kläder.

Allt detta harlett till att filmmakarna anklagas för ”whitewashing ” – ett ord som dyker upp allt mer då storfilmer suddar ut etnisk kultur för att tillfredställa en större publik.

Gissningsvis är problemet att det hade blivit fel oavsett. Tigerlija och hennes stam i den tecknade Disney-versionen av den klassiska sagan anses redan som rasistiska stereotyper. Men om så är fallet är det en ynklig ursäkt. Filmen i sig ser charmig ut och Tigerlilja är i grunden en bra karaktär, hon är stolt och modig och nu hade man chansen att göra något bra av henne. Men det gjorde man inte. Istället fegade man ur totalt.

undefined
Kritik uppstod när Rooney Mara fick rollen som Tigerlilja.