Raptorn böjer sig ned mot det lilla barnet som står med utsträckt hand i väntan på att den ska ta en tugga av godisen i handen. Dinosaurien står på en stenhög, som skaparen Josefin Lindgren för tillfället håller på att fixa till. Hon är en av de elever som denna sommar varit med på Luleå tekniska universitets sommarkurs ”Konstnärlig anatomi och skulptur” som hålls på Campus i Skellefteå.
– Jag såg ”Jurassic world” och blev inspirerad av den, säger hon.
Kursen hålls av Jim Vikström, den enda universitetsläraren i Europa inom écorché.
– Det finns någon lärare på en privatskola i Italien också, men för att gå den kursen i fem veckor så måste eleverna betala 29 000 kronor ungefär, säger han.
Écorché är ett franskt ord som syftar till avbildning av människo- och djurkroppar med muskler, men utan hud eller skinn.
– Det används för att lära konstnärer hur människokroppen ser ut och gestaltas. Tekniken användes av franska akademier under 1800-talet men dog ut då det började komma massor av nya ismer, så som modernismen, säger Jim Vikström.
Under kursen går han igenom hela kroppen, muskel efter muskel.
– Bara i underarmen är det 19 olika muskler som vi går igenom, säger Jim Vikström.
Under de första fem veckorna har studenterna, som vanligtvis studerar attributmakeri eller datorgrafik, fått göra ett mänskligt skelett med muskler på ena sidan av kroppen. Men under de senaste fem veckorna har de fått arbeta med egna projekt och i salen är det tydligt vad de flesta är inspirerade av.
– Det är väldigt mycket fantasy, det blir lätt så när man säger åt dem att de får göra vad de vill. Så det är Skogsgudar, cyberrobotar, fruktansvärda monster och någonting som liknar ett lejon, säger Jim Vikström och fortsätter:
– Genom att de får göra vad de vill så kommer de att använda sig av de kunskaper som de fick när vi gick igenom kroppens anatomi på människan.
För studenterna kommer de nya kunskaperna vara användbara bland annat när de ska skapa så realistiska spel som möjligt i framtiden, men det är också någonting att sätta i CV:et.