"Våran jord har varit ren men snart är den lika livlös som en sten. Godispapper överallt det är inte ballt. Plast i magen så det är fan dags att ta sig i kragen.”
Sommarutställningarna vid Havremagasinet Länskonsthall Boden är ett självklart mål. Trogen ursprungsidén behåller man de tre perspektiven – det lokala, det regionala och det internationella. Kombinerat med ett gediget pedagogiskt arbete; föreläsningar, guidade visningar, nära samarbete med målgrupper. Nytt för i år är ett stipendium riktat till länets högstadieskolor.
Sommarens ochhöstens utställning består av tre delar. I övervåningen visas 3 x Eriksson. Tre konstnärer från samma familj. Mor och två söner. Återser tecknaren Larserik Eriksson och hans "Hus är gott, sa Oscar". En favorit från 1971.
I den fem våningar stora "Change/Förändring" medverkar tolv konstnärer från norra Europa. Temat är klimatförändringen och dess globala verkningar. Den tredje utställningen består av skolarbeten. Fria Emilia visar slutprov från temat Industrialismen. I källaren framtidsspanar Brönjaskolan med rappa texter, som inledningens ”Våran jord”, och skulpturer i återvunnet material.
I "Change/Förändring" arbetar konstnärerna med målningar, foton, föremål, video, dokumentationer av förändringar över lång tid. Här visas kinesiska försök att styra väderleken. Varvat med amerikanska meteorologers och trombjägares erfarenheter. En indisk kvinna berättar hur fukten bryter ner familjens boksamling. Naturfoton visar invasiva djurarter i finska skogar. Mätningar från 1902 ger ett historiskt perspektiv på Kebnekaises förändring. Några projekt är hårdtuggade. Fibrer behövs!
Tre mycket olika projekt ger mersmak. Andra besökare kommer att hitta sina favoriter: Anders Sunna visar spraymålningar på uppspänd packplast. Placerade så att varje motiv från vissa vinklar flyter samman till en helhet. I begynnelsen levde människa och natur i samklang. Så kom Brottet. Tillväxt till varje pris. Sunna visualiserar det med brinnande skogar och en grinande vargkäft – med slips (?) - bakom en grävskopa.
I videon Sironomelia simmar Emilija Škarnulytè klädd till sjöjungfru i NATOS tidigare marinbas Olavsvern i Nordnorge. Svindlande bilder filmade över och under vatten. Sirenen, som lockar mänskligheten ned i djupet? Eller sjöjungfrun, som varligt leder oss ut till öppet hav? Allt livs ursprung.
Under ett år har Mattias Käll samlat familjens plastförpackningar i soppåsar. De har han sedan lagt ut i naturen och dokumenterat i en fotoserie. ”Jag väljer platser som jag tycker om. Platser där jag verkligen inte vill se plasten.” Framför entrén står en skulptur med hela årets plast. Käll frågar: ”Vad är det för arv som jag lämnar efter mig?”Utställningens tema är högaktuellt. I höst arrangeras torsdagar femte september till 28 november kvällsprogram där konstnärer och forskare samtalar om miljö- och klimatfrågor.