Det var bara dagar innan vernissagen. Krista Näslund var mitt i förberedelserna inför utställningen "I drömmarnas garn" på galleri Alva i Umeå när hon plötsligt föll ihop och avled. Hon hann aldrig uppleva reaktionerna på sina verk, sin garncouture, som genomsyrades av hennes speciella uttryck.
– Jag kommer ihåg när jag fick samtalet. Jag blev chockad och skakad, men jag vet att hon var väldigt nöjd med utställningen, säger Cathrine Enqvist, studieförbundet Bilda, och vän till Krista Näslund.
Tillsammans med Anna-Karin Larsson från Skellefteå konsthall bestämde hon sig för att ge Krista Näslund upprättelse i sin egen hemstad. I lördags var det vernissage för "I drömmarnas garn" på Skellefteå konsthall – hennes allra sista utställning och en del av hennes livsverk.
– Hon kände inte riktigt att hon togs på allvar i sitt konstnärskap, att hon inte passade in i Skellefteås konstnärsvärld. Att hon nu får ta plats i Skellefteå konsthall tycker jag är otroligt fint, jag blir rörd. Det blir en slags upprättelse, säger Cathrine Enqvist.
Krista Näslund levde ett liv kantat av skapande, där det textila hantverket var startskottet. Hon var en allkonstnär, och utforskade allt från måleri till sömnad och stickning, men återvände alltid till handarbetet. I "I drömmarnas garn" är det just det uttrycket som spelar huvudrollen – Krista Näslunds handstickade kappor i färgsprakande garn och lekfull symbolik.
– Hon levde genom konsten, hon skapade den inte bara utan hon var konst. Det syns väldigt tydligt i den här utställningen, det är kappor i växtfärgat garn som hon också bar regelbundet, säger Anna-Karin Larsson, Skellefteå konsthall.
Verken växer ihop med personen bakom. Konsthallens väggar täcks av fotografier, tagna av Krister Hägglund, på Krista Näslund iklädd sina kappor och fantasifulla detaljer. Där finns också bilder från hennes hem, också det genomsyrat av hennes speciella formspråk, ett magiskt universum som inte liknar något annat.
– Krista Näslund hade ett eget konstnärligt uttryck och hon utmärkte sig i det textila hantverket. Kapporna är unika i sin form tillsammans med bilderna på henne tagna av Skelleftefotografen Krister Hägglund, säger Anna-Karin Larsson.
– Hon var opåverkad av trender, hon gick sin egen väg. Jag tänker på Frida Kahlo och Salvador Dali när jag ser hennes konstverk, de speglade verkligen hennes inre liv. Jag tror inte Skellefteå förstod vilken konstnär hon faktiskt var, fortsätter Cathrine Enqvist.
Utställningen är den första i raden under samlingsnamnet Open Source, där Skellefteå konsthall under hösten 2019 vill lyfta lokala kulturföreningar och enskilda kulturarbetare.