En nazist som håller i en skylt med orden "Förinta tiggeriet! Donera pengar till svenska motståndsrörelsen". På samma bild, alldeles intill, sitter en person som tigger. Fotot publicerades i Norrans stora nazistgranskning under oktober, något som fick Athena, en ungdomsgrupp som arbetar för inkluderande feminism, att reagera.
– Det är otroligt smaklöst det som sker på bilden. Därför har vi valt att döpa vår utställning till "Det så kallade organiserade tiggeriet". Det är en känga mot nazismen och mot alla myter som finns om folk som tigger, säger Sandor Lindström, Athenamedlem och en av de som arrangerat utställningen.
På Stadsbiblioteket sitter 15 porträtt av personer som till vardags befinner sig utanför butiker eller längs gågatan, med en mugg framför. Bilderna är små fönster in i deras bostäder och vardagsliv, med tillhörande citat. Där berättar Victor om hur han sover i bilen med sin familj, och kämpar för att få ihop nog med pengar till mat. Joanna pratar om hur de tvingats lämna sina barn för att de inte ska behöva se henne tigga, Elena om hur folk säger att hon ska åka hem. Gemensamt är att alla vittnar om liv i fattigdom och en kamp för överlevnad.
– Vi är två stycken som åkt ut till ett läger där de bor och gjort röstintervjuer. Den enda dagen då de är hemma är en viss tid på söndagar, så det har krävts en del arbete, säger han.
Syftet med utställningen är enkel. Den är en motreaktion mot misstänkliggörandet av människor som tigger.
– Det finns en uppfattning om att de som tigger är organiserade brottslingar, något som inte är sant. De kallas för kriminella när de bara är i desperat behov av pengar. Vi vill bidra till att mänskliggöra de här personerna och mjuka upp attityderna gentemot dem, säger han.
Utställningen är en del av ett större projekt som handlar om att motverka synen på tiggande personer. Utställningen pågår till tionde oktober, och 14 januari är det dags för steg två. Det handlar om en insamlingsgala där alla intäkter går oavkortat till de som tigger i Skellefteå.
– Vi kommer hålla till i Mullbergets lokaler och tanken är att erbjuda en trevlig kväll. Vi vill att det ska vara en bredd på kulturinslag med allt från poesi till konst och musik, men själva programmet är inte spikat än, säger Rachel Wu, också medlem i Athena.
Kvällen görs i samarbete med Mullberget och bland de som kommer bidra med kulturinslag finns teatergruppen Unghästen.
– Athena arbetar med intersektionalitet och mot rasism. Och det här är en del i det arbetet. Vi vet inte om det förändrar, men vi hoppas det, säger Sandor.
Det finns en uppfattning om att de som tigger är organiserade brottslingar, något som inte är sant.