2013 fick Björn Larsson, ägare av krukmakeriet i Bjuröklubb, frågan om han ville göra en byst av Olof Palme. Han sa nej och föreslog ett porträtt istället, men kände att han inte ville genomföra det själv.
Han tog då på sig skorna och vandrade över till närmaste grannen i Bjuröklubb; Georg Sjöstedt.
– Vi har känt varandra länge och Georg har tidigare hjälpt mig, så vi bestämde oss för att göra tavlan tillsammans. 14 dagar hade vi på oss, och när vi lämnade ifrån oss tavlan till beställaren insåg vi snabbt att vi saknade den, säger Björn.
Det var början på ett speciellt konstnärskap. I tre vintrar har de tillsammans spånat fram idé, skissat och sedan forslat taveldukar mellan varandra.
– Vi målar inte samtidigt, utan vi turas om. Jag gör själva porträtten och Björn bakgrunden, säger Georg.
Kontrasten blir tydlig i de färdiga verken. Det är grafiska, iögonfallande bakgrunder och detaljrika porträtt som samsas på samma yta.
– Det är otroligt roligt att skapa tillsammans och sedan så kompletterar vi varandra väldigt bra, säger Georg.
Deras uttryckssätt är tydligt och genomgående i alla verk. Det är porträtt av välkända, ibland ikoniska, människor i olika konstellationer.
– För oss är det viktigt att vi tycker om de vi målar. Vi ironiserar aldrig och hittills har vi målat odiskutabla motiv som de allra flesta känner igen, säger Björn.
I våras fick de ett erkännande som de beskriver som lite overkligt – de antogs till Liljevalchs vårsalong, en av landets mest prestigefyllda samlingsutställningar.
– Det var lite chockartat, men väldigt kul såklart, säger Björn.
Västerbottensinfluenserna var tydliga då de två verken som antogs innehöll Sara Lidman och Torgny Lindgren, samt kungen och drottningen framför Lövångers kyrka.
– Vi målar bara på vintern, och den här vintern har vi bland annat tagit oss an Mohammed Ali, säger Björn.
Idag är sista dagen som deras verk går att se på Liljas konst och ram.
För oss är det viktigt att vi tycker om de vi målar. Vi ironiserar aldrig.