Caroline maskerar med myt och mossa

I Caroline Eklunds ateljé möts natur och folktro. Resultatet är lika delar trolskt som det är skrämmande och fantasifullt.

Såväl svinhuvud som svampar, grenar och sniglar har Caroline gjort för hand. Här har också en ljusslinga dragits in, för extra effekt. Foto: Thea Holmqvist

Såväl svinhuvud som svampar, grenar och sniglar har Caroline gjort för hand. Här har också en ljusslinga dragits in, för extra effekt. Foto: Thea Holmqvist

Foto: Foto: Thea Holmqvist

Kultur och Nöje2017-08-13 20:13

Klädd i grenar, mossa, sniglar och svampar hade den varit näst intill osynlig i skogen.

I Caroline Eklunds kök är vildsvinsmasken däremot en högst iögonfallande inredningsdetalj. Eller så beror det på att en den är kopplad till en ljusslinga som får dekorationen att lysa i en förtrollande nyans av grönt, för ärligt talat passar den perfekt in i det naturinspirerade hemmet.

Det är tydligt var attributmakaren och konstnären från Ockelbo hämtar sin inspiration ifrån.

– Jag vill helst arbeta med organiska och ekologiska material. Naturen är den stora inspirationskällan, men jag hämtar också mycket idéer från gamla sägner och folktro, säger Caroline Eklund.

I ett av radhusets rum är väggarna fyllda från golv till tak. Postkartonger, verktyg och färger. Och så djurmaskerna, de som Caroline själv skapat utifrån sin egen papperslera.

Efter att ha format, torkat och dekorerat masker och konstverk i ateljén skickar Caroline beställningar både in- och utrikes. En stor del av kunderna finns i Usa.

– Där är halloween en riktigt stor grej, jämfört med i Sverige, berättar Caroline Eklund.

Hon har visserligen alltid skapat, i såväl fotografi som läder och textil, men under tiden på gymnasiet tog intresset för att skapa dräkter sin början i just högtiden halloween. Så småningom lämnade hon Gävle för att utbilda sig till attributmakare i Skellefteå.

– Vi fick prova det mesta, från arbete med silikon och latex till att skulptera och gjuta. Och så jobbade vi mycket med att skapa attribut till scenografernas kortfilmer, berättar Caroline Eklund.

Sex år efter terminsstarten är hon kvar – och redo för nästa steg.

– Just nu är jag mest verksam på internet, där jag har flest kunder. Men nu är tanken att börja synas mer "i verkligheten", som på Trästockfestivalen och Medeltidsveckan. Och så har jag en liten dröm om att någon gång ha en gemensam ateljé och samarbeta med andra konstnärer, säger Caroline Eklund.

Att framtiden är maskerad är en självklarhet.

– Det är ju det här jag vill göra, och förhoppningsvis kommer både marknaden och scenen för den här typen av skapande att växa sig större även här, säger Caroline Eklund.

Naturen är den stora inspirationskällan, men jag hämtar också mycket idéer från gamla sägner och folktro

undefined
Såväl svinhuvud som svampar, grenar och sniglar har Caroline gjort för hand. Här har också en ljusslinga dragits in, för extra effekt. Foto: Thea Holmqvist
undefined
Maskerna formar Caroline utifrån ett eget recept på papperslera. Foto: Thea Holmqvist
undefined
I ateljén har Caroline allt hon behöver för att ge liv till myt och fantasi. Foto: Thea Holmqvist
undefined
Halvmänsklig. Ett sjörå, hälften kvinna hälften abborre, är en av Carolines skapelser. Foto: Thea Holmqvist.
undefined
En lite läskigare mask än den trolska i köket är inspirerad av japanska Studio Ghibli. Foto: Thea Holmqvist.
undefined
Under namnet "Nymla" skapar och säljer Caroline Eklund bland annat masker till film och inredning. ”Jag tror jag haft mycket nytta av att jag intresserat mig för, och provat på, så mycket olika tekniker genom åren. De kompletterar varandra väldigt bra i mitt skapande idag,” säger hon. Foto: Thea Holmqvist.
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!