I fredags hade Roland Emmerichs krigsfilm ”Midway” biopremiär, och som alltid när vi pratar om filmer signerade den gamle dundertysken handlar det – av kritiker att döma – om ett rejält bombastisk rulle, proppad med explosioner, flaggviftande och svulstig musik som berättar precis vad tittaren ska känna.
Jag har inte sett den själv (än) men det låter onekligen som att ”Midway” har potential att knipa en placering på min inte helt smickrande lista över horribla Hollywood-krigsfilmer.
I nuläget ser den ut såhär:
5. ”Fury”. Brad Pitt med hipsterfrilla och en final som är som hämtad ur ”Rambo”. Nej tack.
4. ”The Thin Red Line”. Vissa tycker att Terrence Malicks skildring av slaget vid Guadalcanal är mästerlig. Personligen har jag aldrig orkat mig igenom den i en enda sittning utan att drabbas av akut uttråkning. Det finns ingen riktig struktur i filmen och var och varannan scen såsar sig fram med dramatisk musik och berättarröster som släpande, svårmodigt öser ur sig kvasifilosofiskt flum. ”Vacker och tankeväckande” säger någon. ”Pretentiöst ultrasömnig” säger jag.
3. ”Windtalkers”. John Woo ska inte göra krigsfilmer och Nicolas Cage ska inte medverka i krigsfilmer. Resultatet blir bara ett manus proppat med faktafel och luckor, halvtöntiga actionscener och en huvudperson som trots militärkläder och annat namn inte kan dölja att det bara är Nic Cage som spelar Nic Cage… i krig.
2. ”The Patriot”. Titta, Roland Emmerich har redan en film på listan. Minus en arg Mel Gibson i huvudrollen finns det inte mycket att gilla i denna skildring av den amerikanska revolutionen. Det är så sentimentalt, så pompöst och så mycket flaggviftande att kräkreflexerna går på högvarv efter blott en halvtimme.
1. ”Pearl Harbor”. Vad annars? Michael Bays skrikiga skildring av attacken mot Pearl Harbor 1941 består av 30 minuter attack mot Pearl Harbor och två timmar kärlekstriangel mellan Ben Affleck, Josh Hartnett och Kate Beckinsale.