Förra veckan skrev jag om hur streaming-tjänster kommer att ha en betydande roll i hur vi konsumerar spel i framtiden. Sedan dess har Google hunnit utannonsera sin egen spelsatsning, Stadia, som bygger på att spelare ska kunna lira allt från smala indietitlar till AAA-spel som ”Assassin’s Creed Odyssey” på (nästan) vilken enhet som helst.
Hårdvaran du har därhemma spelar ingen roll – allting strömmas direkt från Googles egna servrar. Enligt IT-jätten kommer det att vara möjligt att spela i 4K-upplösning och över 120 bilder per sekund om du har en 30 megabit-lina. Det låter ju i teorin hur häftigt som helst, men precis som med andra liknande satsningar uppstår ett stort frågetecken: Hur blir det med input lag? Input lag är ett sånt där begrepp som framkallar rysningar hos många gamers.
Det syftar på tiden det tar från att spelaren trycker på handkontrollen eller musen/tangentbordet till dess att knapptrycken registreras och utförs på bildskärmen. Hög input lag är ingenting som gemene spelare vill ha, särskilt inte i mer tävlingsinriktade titlar som kräver snabba reaktioner. Dessvärre är input lag ett av de största problemen med streaming-tjänster.
Det har inte funkat bra i tidigare satsningar som Onlive, och att döma av förhandstesterna på Sonys Playstation Now och Microsofts xCloud är problemet fortfarande högst reellt. Google pratade högt, länge och svettigt om Stadia men sa inte ett knyst om input lag, så antagligen är den högst närvarande även där.
Det ska bli milt sagt intressant att se hur tjänsten tas emot när den lanseras senare i år; om det blir en flopp i stil med Onlive eller om det visar sig att många helt enkelt struntar i att det finns en fördröjning i spelkontrollen.