Han beskriver sig som en ekorre, Stig Sandström. En samlare. Som dessutom råkar ha ett väldigt stort intresse för historia.
– Det började ju med att jag sparade ner de där inläggen och bilderna för min egen skull. Men jag insåg ju att jag måste göra något med dem också, berättar han.
"Något", blev en bok. 568 sidor om födelseorten strax norr om Skellefteå.
Älgtorn, mjölktransport, brandbekämpning, kungabesök – i "Ersmark - byaboken" är det få ämnen som inte finns med i den tio sidor långa innehållsförteckningen.
Tegskifteskartan från 1785 pryder omslaget, och det är också i det århundradet som många av bokens äldsta berättelser härstammar från.
– Kungliga biblioteket har inskannade artiklar från 1732, det var varit till stor hjälp. Men framför allt kommer historier, fakta och kunskap från folk med relation till byn. Under hela arbetet har jag kunnat lägga ut en bild i facebookgruppen och kvalitetssäkra när ett fotografi var taget eller få veta något om en situation, berättar Stig Sandström.
Arbetet har tagit närmare två år. En resa som har varit såväl nostalgisk som lärorik.
– Folk tror att jag kan så mycket om Ersmark, och visst har jag lärt mig en del. Men min roll har ju mer varit att förvalta all information på något sätt, jag har väldigt många, mycket mer kunniga, att tacka för att boken blev möjlig att göra, säger Stig Sandström.
Det roligaste, berättar Stig, har varit just det. Att få återkoppla med nuvarande och före detta bybor. Minnas och diskutera.
– Det tråkigaste, det var nog när jag skulle kartlägga över 200 platsnamn på en karta från 1956 och slå samman den med en modern karta. Det tog otroligt lång tid, säger Stig Sandström.
Det finns gott om kapitel i boken. "Kändisar med Ersmarksanknytning", "Klassfoton", "Seder och bruk".
Men om Stig måste välja är det ingen tvekan om saken; det är "Händelser" som är den klara favoriten.
Ett avsnitt som berör såväl dödsolyckor som immigration och solförmörkelse.
– Det är ett väldigt levande kapitel, det innehåller inte lika mycket fakta och årtal, säger Stig Sandström.
Stigs fru, Evy Sandström, håller med. Det trots att hon själv inte läst boken.
– Det behöver jag inte. Jag har ju hört så otroligt mycket live under de här åren, säger hon och skrattar.
– Men jag märker ju att den är omtyckt, att det är ett otroligt gensvar. Det är tydligt att vi här uppe har en speciell sorts kärlek för vår hembygd, fortsätter Evy Sandström.
Nu har det knappt gått en månad sedan boken kom från tryckeriet. Men samlandet fortsätter för Stig Sandström.
– Jag har fått in väldigt mycket material nu i efterhand. Kanske blir en digital uppföljare någon gång. Vi får se, säger han.
Jag insåg ju att jag måste göra något med bilderna och inläggen också