Inne i Stadsbiblioteket, mitt bland bokhyllorna och just bakom receptionen, har en liten scen riggats upp för att ge plats åt besökarnas berättelser. På fredagen invigdes scenen och först ut att bjuda på sagor var Nallebjörnens förskola som hänförde publiken med en berättelse om havet, skattkistor och pirater.
– Vi berättar egentligen ganska många berättelser och sagor tillsammans och jobbar rätt så mycket på det sättet. Barnen tycker så mycket om det också, säger förskolläraren Jeanette Sehlstedt.
Under nästa vecka, då Berättarfestivalen arrangeras, kommer både vuxna, unga och barn bjuda på berättelser från scenen. Mikke Ejrevi, enhetschef för Stadsbiblioteket och Campusbiblioteket, menar att det här är ett sätt för biblioteken att erbjuda mer till sina besökare.
– Det finns ett uttalat mål om att biblioteken ska funka som berättarcenter och vi har en del samarbeten när det gäller exempelvis vandringsutställningar. Sedan har vi haft en efterfrågan att bjuda in till mer berättande, berättar han.
Scenen kommer till en början att finnas under Berättarfestivalen, men tanken är att berättandet ska få en mer central plats på biblioteken.
– Vi vill kunna erbjuda en scen för exempelvis spoken word-kvällar och liknande, säger Mikke Ejrevi.
De flesta förknippar ett bibliotek med tysta miljöer. Därför är det ju lite vågat att ni sätter upp en scen för berättelser?
– Våga är just ett av våra ledord. Biblioteket har alltid varit förknippat med traditioner, men för att komma in i ett blivande kulturhus och göra saker som förbättrar samhället med mer delaktighet måste vi våga, säger Mikke Ejrevi.
Under fredagen invigdes också "Skelleftebygden läser" som i år fokuserar på Sara Lidmans "Tjärdalen". Precis som vid första året kommer berättarcirklar på scen att arrangeras och det under hela 2015.
Vi vill kunna erbjuda en scen för exempelvis spoken word-kvällar och liknande.