En ny undersökning från Sifo på uppdrag av Patentverket visar att illegal nedladdning minskar. Störst är minskningen i åldersgruppen 16 till 29 år. I jämförelse med en undersökning från 2017 där 46 procent i denna ålder använde sig av illegal nedladdning är siffran nu nere på 28 procent.
När möjligheterna till nedladdning dök upp i och med internets framväxt, så minns jag den flodvåg av media som sköljde över oss, alldeles ”gratis”. Medielandskapet förändrades drastiskt. Om personer som laddade ner illegalt hade en förklaring utöver att det var gratis, så var det att det saknades lagliga alternativ som var lika smidiga.
Utbudet av laglig streaming och nedladdning sägs vara en bidragande orsak till förändringen. Även en större medvetenhet kring konsekvenserna av illegal nedladdning, och att det i längden riskerar att urholka utbudet.
Attityden att saker på nätet borde vara billigare eller rent av gratis lever dock fortfarande kvar. Att tryckkostnaden för en tidning eller produktionskostnaden för en cd- eller bluray-skiva faktiskt är en ganska liten del av de totala kostnaderna verkar vara svårt att greppa. Men timmarna som gått åt till att skapa innehållet är ju samma ändå.
Många verkar tycka att nyheter som är tillräckligt viktiga ska Norran och andra tidningar dela med sig av gratis, fastän det knappast gavs bort gratis papperstidningar före internets tid. Om det sen i längden är bättre eller sämre för en tidning att ta betalt för nyheter på nätet är fortfarande svårt att sia om. Visst läser fler om det är billigare eller gratis, men kan annonsintäkterna kompensera? Eller har den brittiska tidningen The Guardian hittat rätt väg med frivilliga donationer? Poängen är i alla fall att det är tidningarna själva som får avgöra vilken väg de ska gå – oavsett vart den bär.