Det är inte ovanligt att gamla koncept gör comeback i form av efterföljare eller nyversioner är i underhållningsbranschen. "Star Wars", "Twin Peaks", "MacGyver" för att nämna några. Men ett par tv-serier är värda att nämnas lite extra.
Skådespelerskan Roseanne frontade en tv-serie med samma namn som var en stor succé och varade i hela 9 säsonger från 1988 till 1997. I år gjorde tv-serien comeback med en säsong som var en publiksuccé, men även orsakade kontroverser eftersom Roseanne var en av få Trump-anhängare som fick utrymme i tv-rutan. Att visa en kämpande arbetarfamilj som röstar republikanskt var ändå helt i linje med seriens tidigare säsonger, och fick en del sympatier. Men det gick sämre för skådespelerskan Roseanne, som på Twitter uttalade sig rasistiskt om politikern Valerie Jarrett. Roseanne kastades ut från sin egen tv-serie – som fortsätter, nu omdöpt till "The Conners" och handlar om resten av familjen.
"Murphy Brown" är en annan tv-serie som visades i 10 säsonger under samma period som "Roseanne". Serien om tv-journalisten Murphy fick rubriker på sin tid, när vicepresidenten Dan Quayle uttalade sig negativt om att Murphy i tv-serien är en ensamstående mor. Det vävdes elegant in i tv-serien, där uttalandet användes som om han uttalade sig om Murphy som en verklig person.
I den nya säsongen lider Murphy Brown av att Trump vann valet istället för Hillary Clinton (som gästspelar i det första avsnittet!), och Murphys son jobbar för en högerinriktad ”alternativ” nyhetskanal som direkt konkurrerar med hennes program.
Två tv-serier med rötterna i 90-talet har alltså plockats ur malpåsen för att ta pulsen på USA:s tudelade förhållande till sin president. Kanske är det genom att studera dessa sitcoms som eftervärlden bäst kan bedöma hur Trumps presidentskap påverkat allmänheten.