Andreas Eriksson: Det säljs fler böcker – men främst digitalt

Det säljs fler böcker – men i digital form.

Det säljs fler böcker – men i digital form.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2018-04-17 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Det säljs fler böcker – men i digital form.

Bokförsäljningen ökar! Den glädjande nyheten kommer från Svenska Bokhandlareföreningen. Men det är digitala böcker som står för ökningen, övrig försäljning minskar eller ökar i mindre omfattning. Vad innebär det för bokbranschen? Lägre intäkter förstås, men många kanske tror att vinstmarginalen är ungefär densamma eftersom man slipper trycka boken. Riktigt så enkelt är det inte.

Tiden det tar för att skriva (och översätta) en bok är samma oavsett om den trycks eller inte. Tryckkostnaden behöver inte vara särskilt hög per bok, och den som köper en pappersbok är beredd att betala för en produkt som ser bra ut i bokhyllan. Köpare av digitala böcker är inte beredda att betala mycket, trots att produktionskostnaderna alltså kan vara nära pappersbokens. Jag ger själv ut böcker och får ibland frågan om det inte vore enklare att ge ut e-böcker. Men jag tycker inte att marknaden känns mogen ännu. En bok som enbart släpps digitalt får svårt att bära sina kostnader, om man räknar med att alla inblandade ska få rimlig ersättning. Som komplement till en pappersbok kan det ge extra intäkter men de är inte särskilt stora ens för de största förlagen.

En digital bok behöver ju inte heller säljas i en fysisk butik, så för bokhandlarna ger inte rapporten några lugnande besked. Går vi mot en framtid där e-böcker dominerar och ett fåtal pappersböcker enbart säljs via nätbutiker? En omställning som liknar den som musik- och filmbranschen upplevt. Och om läsarna inte är beredda att betala det som en e-bok faktiskt kostar att producera, är de istället beredda att se reklam i den? Själv vet jag att jag alltid kommer att prioritera en äkta bokhylla, på samma sätt som det finns musikälskare som fortfarande lyssnar på vinyl. Men viktigast av allt är nog ändå att folk fortsätter att läsa, oavsett form.