Andreas Eriksson: De unika orden

Flera band av ett rött medeltidslexikon.

Flera band av ett rött medeltidslexikon.

Foto: Hasse Holmberg

Kultur och Nöje2019-03-05 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Flera band av ett rött medeltidslexikon.

Att det dröjer över 150 år mellan två upplagor av en bok hör inte till vanligheterna. Men nu är det ett sådant tillfälle – det ska nämligen släppas en ny dialektordbok. Den förra utgåvan kom 1867 så det är verkligen på tiden!

Dialektordboken inriktar sig på så kallade särdialektala ord; det vill säga ord som bara finns i dialekterna och aldrig kommit att bli en del av standardsvenskan.

Till exempel kommer följande ord att ingå: panketera (gå i konkurs), vinter-härd (lätta snöflingor vid kallt och klart väder) och tragilja (en ganska sann anekdot).

Det aktiva arbetet med Svenskt dialektlexikon har pågått i tio år. Inom två år släpps den på nätet – och sen är det tänkt att en tryckt upplaga ska komma år 2027.

Det är med andra ord ett väldigt långsiktigt projekt vi talar om. Enbart framförhållningen är värd att uppmärksamma.

Ett dialektlexikon med ord från alla svenska dialekter är en sån där sak som jag har saknat utan att jag vetat om det. När jag hörde talas om projektet kände jag för att utbrista i ett spontant ”äntligen”, trots att jag aldrig tänkt tanken på att en dialektordbok av det här slaget borde sättas ihop.

Det känns som att dialekterna slätas ut, och övergår till att bli en lätt skillnad i hur rikssvenska uttalas. Även de som behärskar dialekter väljer i många sammanhang bort de unika orden för att den som lyssnar ska förstå.

Vilket det absolut kan finnas en poäng med, ska tilläggas. Men det finns en påtaglig risk att det unika orden försvinner, och att de bevaras i ett lexikon är förstås bättre än inget alls. Kanske kan det också bli ett sätt att upptäcka praktiska ord som förtjänar en spridning över hela landet.

Det skulle vara roligt – även om konsekvensen blir att ordet måste plockas bort från dialektordboken om det blir en del av det rikssvenska ordförrådet.