Andreas Eriksson: Bibliotekens väl

Kultur och Nöje2019-04-02 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många har liksom jag fantastiska minnen att förknippa med bibliotek. Kanske handlar det om att upptäcka läsglädje och oväntade böcker eller att hitta svar på något av livets mysterier. Sen finns förstås andra som aldrig hade något eget intresse av biblioteket och inte har satt sin fot där utöver påtvingade tillfällen under skoltiden.

Men viktigt för båda grupperna att förstå är att bibliotekens roll inte handlar om att enbart förvara böcker och att teknikutveckling inte ersätter bibliotek. Mycket av bibliotekens verksamhet handlar om annat än att tillhandahålla böcker. Det är aktiviteter för barn och ungdomar, språkcaféer, föreläsningar, utställningar, personlig hjälp och så vidare.

Sen ska inte tillgången på böcker förringas heller. Att gamla böcker digitaliseras och nya böcker släpps som e-böcker innebär inte att precis allt finns tillgängligt utanför bibliotekens väggar. Hur mycket biblioteken än gallrar kommer det alltid att finnas något i ett bibliotek som inte hittas någon annanstans. Och biblioteken ställer ju om till digitala utbud och kan även där ha mer än man kan upptäcka på egen hand inte minst tack vare det personliga bemötandet.

De senaste åren har fler och fler bibliotek lagts ner, resurserna har minskat och personal har fått gå. Ibland leder det till rubriker, ibland går det i stort sett allmänheten förbi. Situationen är inte likadan i alla bibliotek i vårt avlånga land men det gäller för oss alla att bevaka händelseförloppet i våra närområden.

Om biblioteken förlorar möjligheter att behålla en hög kvalitet i sin verksamhet så kanske någon kan tro att de har spelat ut sin roll när så inte är fallet. Bibliotekens uppdrag handlar mycket om demokrati, att vara den stora utjämnaren som erbjuder möjligheter till alla oavsett förutsättningar. Det ska de få fortsätta med.