Andreas Eriksson: Att människor ska bättra sig bör vara målet

Foto: Jordan Strauss

Kultur och Nöje2019-03-19 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Efter två lyckade filmatiseringar av serietidningen Guardians of the Galaxy, kom chockbeskedet förra sommaren att regissören och manusförfattaren James Gunn fick sparken från den tredje filmen.

Detta på grund av gamla twitterinlägg där han bland annat skämtade om pedofili och våldtäkt. Osmakligt javisst, men till saken hör att det här var ingen hemlighet när han fick jobbet. I sin tidiga karriär var Gunn väldigt mycket inriktad på att chockera och provocera.

Att hans gamla inlägg uppmärksammades igen berodde till stor del på att han varit kritisk mot president Trump, vars anhängare hade sökt igenom Gunns karriär i jakt på något klandervärt. De lyckades, det hela ledde till en proteststorm och Gunns arbetsgivare Disney klarade inte av att stå emot kraven på att han skulle avsättas.

Många reagerade dock på situationen. Jag var inte ensam som tyckte att oavsett om det handlar om hårdrockare som anklagas för att vara satanister eller komiker som skämtar om laddade ämnen, är en sak viktig att hålla i åtanke: att man skämtar eller talar OM någonting är inte samma sak som att vara FÖR detsamma.

I det här fallet varken förnekade eller försvarade Gunn sina tidigare handlingar, och hade på många sätt gjort bot och bättring redan innan de kom upp till ytan igen. Gunn har gjort det som så många andra i liknande situationer inte gjort: förklarat, bett om ursäkt och tagit konsekvenserna utan större protester. Till slut bevekades Disney, och förra veckan blev det klart att Gunn är tillbaka i regissörsstolen för Guardians of the Galaxy 3. 

Att människor ska bättra sig bör ju vara målet med att peka ut fel och brister, inte att döma ut någon för evigt. Det ursprungliga ”straffet” må ha känts oproportionerligt, men i och med detta har även Disney tagit till sig av kritiken och bättrat sig.