Almedalsveckan i Visby är en av Sveriges största politiska mötesplatser och nyttjats av tusentals människor på olika sätt. Under tre somrar har Cecilia Björk, med rötter i Norsjö kommun, dokumenterat händelsen som nu blivit hennes långfilmsdebut.
Hon har tidigare gjort kortfilmen "Saliga" som handlar om ett frikyrkligt möte på Västkusten och när Cecilia några år senare besökte Almedalen av en ren slump såg hon vissa paralleller mellan platserna. Då väcktes idén om att skildra händelsen.
Förtroende
– Jag får idéer hela tiden men ibland känner man direkt att det här kommer jag att göra, det var precis så, säger hon.
Cecilia berättar att filmen likt hennes förra skildrar en mötesplats i en idyllisk sommarmiljö, med mycket människor som ska fylla ett syfte på kort tid. Men att den här skulle bli en långfilm visste hon inte.
Eftersom Cecilia tycker att det är viktigt att ge sina tittare förtroende att själva tolka vad de ser insåg hon och teamet redan första sommaren att filmen skulle behöva större utrymme på duken för att kunna visa det som händer.
– Det är svårt även ur ett kameraperspektiv, berättar Cecilia.
Det här ska inte bara vara en film för Stockholmare.
Speglar verkligheten
Maktstruktur och samspelet mellan politik och media är det huvudsakliga ämnet i filmen och det har varit viktigt att få med alla olika människor och deras roller på plats.
–Media har stort ansvar för att förmedla politiken och är medskapare av vår verklighet, vi behöver prata mer om det, tycker hon.
Cecilia fascineras av att se hur folk arbetar och menar att vi oftast bara får se det färdiga resultatet, hon vill visa mellanrummet. Vad som händer när kameran får rulla.
Filmen har visats på biografer runt om i landet men även internationellt, och har för det mesta fått bra kritik.
Det lyser i Cecilias ögon när hon berättar om den dröm hon nu ska förverkliga: Att få visa den på filmfestivalen i Adak.
– Det här ska inte bara vara en film för Stockholmare.