Så låg är ribban. När det handlar om tv-spel som stöpts om till tv-serier är det desto mer oklart var ribban ligger, i alla fall om vi exkluderar animerade serier och fokuserar på påkostade live action-diton. I år kommer det dock att bli ändring på det. 2022 får vi nämligen inte bara en utan två påkostade tv-seriesatsningar, den ena baserad på det omåttligt populära ”Halo” och en andra på ”The Last of Us”.
Förstnämnda kommer att dyka upp på streaming-tjänsten Paramount Plus någon gång under året (oklart exakt när). Hittills har vi bara fått ta del av en liten, retsam trailer och förutom att visa upp miljöer, ett knippe mänskliga karaktärer och gröna protagonisten Master Chief avslöjar den ingenting om själva berättelsen. Risk finns förstås att berättelsen faller platt, att skurkgänget Covenant ser ut som CGI-smet med anor från tidigt 2000-tal och att skådespelarna inte kan agera för fem öre. Kanske kommer hela spektaklet att kännas som ett halvfånigt ”Halo”-lajvparty ihopsatt av ett gäng glada amatörer med tillgång till gratisversionen av Adobe After Effects. Det är möjligt. Men av trailern att döma ser miljöerna i alla fall bra ut. ”Halo”-musiken sitter dessutom som ett smäck och viss rymdmystik tycker jag mig ändå förnimma.
”The Last of Us” (kommer till HBO Max) har vi i skrivande stund inte sett några rörliga bilder från. Vad vi vet är att Neil Druckmann – som var huvudförfattare till ”The Last of Us”-spelen – har skrivit manus och agerar exekutiv producent tillsammans med ”Chernobyl”-skaparen Craig Mazin. I huvudrollerna hittar vi Pedro Pascal och Bella Ramsay. Utan att ha sett en sekund rörligt foto är det svårt att sia om serien men risken för flopp känns ändå betydligt lägre än när det gäller ”Halo”-satsningen. Största risken för ”The Last of Us” är snarare att den inte kommer sticka ut tillräckligt; tv-mediet lider liksom ingen brist på dystopiska undergångsskildringar à la ”The Walking Dead”.
Netflix-aktuella ”Arcane” och ”Castlevania” har visat att det går snickra ihop vettiga adaptioner av tv-spel i animerad form. Nu är det upp till bevis om det går göra detsamma i live action-formatet.