Under hösten har jag börjat bli sådär sedvanligt besatt av amerikansk valbevakning. Det stora slagträet som demokraterna använder sig av är hur de ledande republikanerna har hanterat Covid-19-pandemin. Den har skördat kring 217,000 amerikanska liv, med snart åtta miljoner bekräftade fall. För ett par veckor sedan attackerades USA:s Anders Tegnell (Dr. Anthony Fauci) av den republikanska senatorn Rand Paul från Kentucky.
”Trots allt vi har gjort är våra dödssiffror värre än Sveriges”, sa senatorn.
Hans poäng är att man lika gärna kan göra ingenting, för det är ju så Sverige har gjort. Inga masker, inga stängda skolor, ingen nedstängning av landet. Resultatet blir detsamma ändå.
Det går inte att säga att vår strategi blir illa representerad av republikanerna. Senast för någon månad sedan sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att masker är mer ett ställningstagande, än en faktiskt förebyggande åtgärd. Han kallade det i intervju med Financial Times för en enkel lösning på ett svårt problem, vilket han inte gillar. I samma intervju sa han att en nedstängning av landet är att använda en ”hammare för att döda en fluga”. Känns väldigt bekant, för det är typ samma argument som man hör från Trumps kampanj när de vill förlöjliga den demokratiska utmanaren Joe Biden.
Den svenska modellen värderar även skolgång högt. Den är värd konsekvenserna. Men samtidigt, när Trump förkunnade att skolorna skulle öppna efter sommaren i USA, ja, då var det som att han dömde alla landets elever och lärare till döden. Och så kände även jag. Men hur kan Trump ha fel, samtidigt som vi har rätt?
Det finns såklart väsentliga förutsättningar som skiljer länderna åt: Sjukförsäkringens utformning, sjukvården som sådan, ekonomi för skolsystemet att anpassa sig för utmaningar, och såklart rätt mentalitet hos befolkningen. Det krävs ett särskilt folk för att följa den svenska modellen.
Och det är kanske det som Trump var inne på, när han vurmade för ”flockmentalitet”. Det är såklart att han menar flockimmunitet, men det känns som en så talande freudiansk felsägning att han börjat förlita sig på att befolkningen ska börja tänka som en flock får för att överleva.
Frågan är om vi kan acceptera en framtid där historieböckerna kokat bort alla nyanser länderna emellan och beskriver 2020-pandemins två stora segrare som Anders Tegnells Sverige och Donald Trumps USA?
Theodor Ekenstedt: Vidare mot flockmentaliteten!
Det är något magiskt med människan. Att man kan hålla två motstridiga åsikter i huvudet samtidigt och vara helt övertygad om båda.
Det finns likheter mellan Trumps USA och Tegnells Sverige när det kommer till coronastrategi.
Foto: Magnus Andersson/TT
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.