Sorebror säger: ”Sluta spela”

Kina begränsar ungas spelande ytterligare – och jag tror ändå att jag gillar det.

”Jag tror inte att Kina kommer bry sig om barnen i väst fortsätter sitt riskbruk med tv-spelen”, skriver krönikören.

”Jag tror inte att Kina kommer bry sig om barnen i väst fortsätter sitt riskbruk med tv-spelen”, skriver krönikören.

Foto: Åserud, Lise/TT

Krönika2021-09-03 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

100-årsjubileet för Kinas kommunistiska parti fortsätter. Det började brett med allehanda tech-giganter och de allra rikaste i Kina. Nu senast kommer en punktinsats mot spelindustrin: unga under 18 år ska endast få spela en timma mellan åtta och nio på fredagar, lördagar och söndagar.

Ansvaret läggs på speltillverkarna – namnverifikation står som ett krav från Kinesiska staten, och även implementation och underhåll av begränsningarna. Det är en eskalering från restriktionerna från 2019, där var det 1,5 timmar på vardagar och tre timmar på helgdagar som gällde.

Vanebildning är en viktig komponent i sådana här så kallade hedonistiska informationssystem som sociala medier och spel. Att klippa bort möjligheten att mikrodosa, som ändå funkat under regelverket från 2019, kommer att ge effekt.

Sedan återstår det att se hur väl detta går att genomföra i praktiken – att logga in i sina föräldrar eller sina storasyskons namn kan bli svårt att reglera.

Så hur ser det ut för oss i väst? Tror vi att våra barn är förmögna att säga nej till den njutning som spel ger? Vi tampas med ett fenomen som jobbar direkt mot våra belöningssystem – produkten blir farligare i samma takt som den upplevs bättre.

Om det inte fanns några externa faktorer såsom skolplikt, fotbollsträning och kompisar med andra intressen tror jag att typ alla barn skulle fastna i tv-spel om de en gång utsatts för rätt spel på rätt nivå. Spel är bra mycket bättre idag än när jag var liten.

Jag antar att vi här i väst hoppas att föräldrar ska begränsa sina barn från att spela för mycket. Det verkar inte gå så jättebra. Hemma hos mig har vi ändå förhållandevis strikta regler, men det är ju ändå långt mycket mer spel per vecka för våra barn än vad 17-åringar i Kina kommer få framöver.

Så var lämnar detta oss? Statligt ägda investeringsbolag som Tencent har fingrarna i så många spel som både väst och öst spelar dagligen. Det är helt klart intressant att den stat som var så tidig med att pumpa in pengar i spelindustrin – särskilt den i väst – nu begränsar sin egen befolkning. Man ställer sig frågan om Kina har sett något i spelandets natur som vi i väst missar, medan vi självupptaget putsar på våra frihetsbanderoller. Jag tror inte att Kina kommer bry sig om barnen i väst fortsätter sitt riskbruk med tv-spelen. Kommer de sluta i revolt, som så ofta sker när en stat försöker sätta locket på starka, mänskliga drivkrafter?