2024 kan en präst säga nej till att viga samkönade par

Sankt Olovs kyrka invigde Prideveckan med en Regnbågsmässa i kärlekens tecken. Ett tiotal personer hade sökt sig dit. Men den vackra regnbågsmattan i gången upp till altaret och allt prat om att alla är välkomna skaver i mig. För var står Svenska kyrkan i dag, på djupet, gällande kärlek mellan samkönade par?

Regnbågsmässa i Sankt Olovs kyrka inför starten av Prideveckan i Skellefteå 2024.

Regnbågsmässa i Sankt Olovs kyrka inför starten av Prideveckan i Skellefteå 2024.

Foto: Ingela Lekfalk

Krönika2024-02-12 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För femton år sedan följde jag tillsammans med ett filmteam en ung tjej som utbildade sig till präst vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Samtidigt pågick en het debatt om huruvida regeringen skulle bevilja kyrkan vigselrätt för samkönade äktenskap, eller inte. Frågan var högljudd och känslofylld. 

I klassrummet pratade man om homosexualitet som en synd och på skolans anslagstavla hängde affischer med texten: ”Stoppa kyrkan att fatta ett ödesdigert beslut – vigselakt för homosexuella”.

undefined
2024 kan präster i Svenska kyrkan fortfarande säga nej till att viga samkönade par.

Vår teologistudent, Jenny, blev under sin studietid kär i Linda. De ville säga ja till varandra i kyrkan. 2006 kunde man som samkönat par få en välsignelse i kyrkan, men för att juridiskt ingå ett äktenskap behövde man även viga sig borgerligt. 

Jennys klasskompisar ville inte prata om sin ståndpunkt gällande samkönade äktenskap, utan vek undan då ämnet kom på tal. Jenny beskrev sin tillvaro på skolan som ett möte med tystnaden. En tystnad i meningen att ta avstånd. Tills en dag då hennes klasskompis Viktor erbjöd sig att samtala om ämnet.

De satte sig i elevrummets fik och i ett trevande samtal börjar Viktor att resonera om sin allergi.

– Jag fungerar ju inte som jag borde på många sätt, jag har som exempel pollenallergi, säger han.

Jenny lyssnar eftertänksamt och frågar:

– Tänker du att homosexualitet och pollenallergi är samma defekt från den ursprungliga skapelsen?

– Ja, jag föreställer mig att det är något som avviker från hur det var tänkt från början, blir svaret från Viktor.

Jenny frågar honom om han ber om syndernas förlåtelse för sin pollenallergi, då hon själv inte ber om förlåtelse för sin sexualitet. Han stannar då upp i sitt resonemang en stund för att svara:

– Man vet ju inte, det är inte alltid man vet vem som har rätt eller fel, säger Viktor.

Vad har då hänt på dessa femton år sedan Viktor och Jenny satt i fikarummet på Johannelunds teologiska högskola?

Hösten 2009 fattade kyrkomötet beslutet att par av samma kön ska få gifta sig i Svenska kyrkan. Men det finns kvar en hake. I dag 2024 kan en präst fortfarande, av personliga skäl, säga nej till att viga samkönade par. Det kallas för ”samvetsskäl”. Så sent som i maj för tre år sedan vigselstrejkade präster över hela landet mot att utföra vigslar för samkönade par.

Svenska kyrkan viger alltså samkönade par, men präster i Svenska kyrkan har fortfarande en lagstadgad rätt att avstå. 

Det har länge varit en debatt om att inga nyutbildade präster ska kunna neka till att viga samkönade par, men frågan är låst, ingen förändring sker. 

undefined
Regnbågsmässa i Sankt Olovs kyrka inför starten av Prideveckan i Skellefteå 2024.

Det är såklart bra att Svenska Kyrkan deltar i Pride-festivaler och håller i seminarium med hbtqi-teman eller trycker upp broschyrer där man understryker att hbtqi-personer är lika välkomna till kyrkan, som alla andra. Men det finns ett skav där på regnbågsmattan.

Hur kan det komma sig att en präst får säga nej till att viga ett samkönat par? Jesus älskar väl alla människor? Det hänger ju inte ihop. Vad är problemet? Jenny svarar:

– Jo, då tänker man att Jesus älskar alla människor. Men det finns en skillnad på vad man gör. Jag får vara homosexuell, men jag får inte utöva det. Det är alltså helt okej att jag är lesbisk, men inte att jag lever med en kvinna.

Regnbågsmässor är viktiga när de bryter tystnaden och förklarar vilken resa som är gjord och vad som är kvar. Det är lätt att vi återkommande säger: ”I Sverige har vi kommit så långt om vi jämför med andra länder”. 

Absolut är det så. Men går det att nöja sig med att vara nästan framme? 

undefined
”Blott i det öppna”, Psalm 90.

FAKTA

Äktenskap mellan två personer av samma kön kallas även samkönat äktenskap, enkönat äktenskap, homoäktenskap eller könsneutralt äktenskap. 

Svenska kyrkan har kunnat viga par av samma kön sedan 1 november 2009.