När studioprogrammen blir bättre utan publik

Amerikanska talkshows har fått tänka om under corona. Stephen Colbert, Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon, Conan O'Brien, Trevor Noah... alla har de tvingats anpassa sig till att ha ingen eller begränsad publik.

James Cordens The Late Late Show har blivit mycket bättre sedan coronapandemin blev verklighet. Anledningen är att inspelningen är publiklös, menar Andreas Eriksson.

James Cordens The Late Late Show har blivit mycket bättre sedan coronapandemin blev verklighet. Anledningen är att inspelningen är publiklös, menar Andreas Eriksson.

Foto: Matt Sayles

Krönika2021-04-20 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa spelar fortfarande in hemifrån, med alla gästintervjuer över Zoom. Andra har återgått till studios som ekar tomma utan de stora publikskarorna som de var vana vid. Men ingen har klarat omställningen lika bra som James Corden.

Sedan 2015 är brittiske Corden programledare för The Late Late Show, som följer mönstret för en typiskt amerikansk pratshow. Programledaren håller en monolog som skämtar om aktuella händelser, kändisar intervjuas och det leks lite lekar med publiken. Däremellan skämtas en del med husbandet som även framför musik på egen hand eller tillsammans med gäster. I Sverige är James kanske mest känd för att Nanne Grönwall framförde låten "Carpool Karaoke" i Melodifestivalen 2020, tillägnad ett av Cordens återkommande inslag där han åker bil och sjunger med kändisar.

Visserligen gör James Corden även i corona-tider intervjuer med kändisar, men det är när kändisarna lyser med sin frånvaro som hans program skiner som mest. Utan publik är det bara husbandet och studiopersonalen som Corden kan få respons från. Stämningen har blivit nästan överdrivet familjär. Husbandets ledare Reggie Watts har tagit för vana att äta sallad under öppningsmonologen. Hela gänget hjälper producenten Dave att skriva sms till Broadway-stjärnan Patti LuPone för att han ska våga bjuda ut henne på brunch. Ett av de återkommande lekinslagen handlar uteslutande om Susan, som till vardags jobbar med ljudet i programmet. Ett annat inslag som publiken brukade delta i handlar om att komma ihåg saker som hänt i programmet. Nu är det husbandet som tävlar och då blir det tydligt att knappt nån i bandet brukar se programmet som de själva medverkar i.

På programmets Youtube-kanal kan man beskåda den oklippta versionen av öppningsmonologerna. Det som är tänkt att vara en snabb och snärtig inledning har urartat till 20 minuters svammel och diskussioner (så långt ifrån en monolog man kan komma). Många skämt faller platt när ingen i bandet skrattar med (vilket en taggad studiopublik skulle ha gjort), medan improvisationer leder till såna gapskratt att hela programmet stannar upp.

Det låter kanske som ett tv-program i fritt fall, där alla har gett upp alla ambitioner att hålla skenet uppe av en professionell tv-produktion. Men sanningen är att det har varit ett recept för framgång. Alla har otroligt roligt och det smittar av sig på oss tittare. Det känns snarare som att vara en del av ett kompisgäng som pratar strunt med varandra i en timme, än att betrakta ett tv-program. Allt detta tack vare att kemin mellan programledaren, husbandet och den övriga personalen slår allting annat som produceras för tv idag. Till skillnad från andra talkshower behövs varken applåderande publik eller kändisar för att bjuda på stor underhållning.

Bandet är för övrigt helt klart ett av de mest talangfulla på tv nu, det bevisades inte minst av en improviserad Bruce Springsteen-pastisch nyligen som verkligen fångade kärnan av "The Boss". Att bandmedlemmarna inte bara hanterar sina instrument till perfektion utan dessutom är väldigt roliga och nu får utrymme att visa det är bara pricken över i.

Kommentarerna på programmets officiella Youtube-kanal är entydiga och kan sammanfattas med: "Snälla, kan ni inte fortsätta utan publik även efter pandemin?"

Jag kan bara hålla med.